Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η κρίση τρέφει τους κροίσους

Του Πέτρου Κατσάκου

Ο σενιόρ Amancio Ortega είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την παγκοσμίως γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Zara. Ένας Ισπανός δισεκατομμυριούχος που, παρά την κρίση που μαστίζει τη χώρα του, είδε τον τελευταίο χρόνο την περιουσία του να αυξάνεται κατά 10 δισ. δολάρια. Ο Ισπανός μεγιστάνας ήταν ένας από τους πολλούς Ευρωπαίους κροίσους που εν μέσω ύφεσης είδε τον πλούτο του να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στα χρόνια της κρίσης.
Η έκθεση της συμβουλευτικής Wealth - X αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια αυξήθηκε στη
Γερμανία, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Ιταλία κατά 6% το 2012. Η αθροιστική τους περιουσία εκτινάχθηκε κατά 13%, στα 3,4 τρισ. δολ. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη Γερμανία, όπου οι κροίσοι αυξήθηκαν 6%, στα 16.734 άτομα, με συνολική περιουσία άνω των 2 τρισ. δολ. Στην Ελβετία, ο αριθμός των υπερπλουσίων αυξήθηκε κατά 15%. Ακόμη και στη Γαλλία, που φέρεται να κινδυνεύει με στασιμότητα, ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5% και η συνολική τους περιουσία κατά 12%.
Η Wealth - X αποδίδει τις εξελίξεις στις έξυπνες επενδυτικές κινήσεις. «Οι έξυπνες επενδύσεις και η συνετή διαχείριση στις συγκεκριμένες οικονομίες εξηγεί γιατί υπήρξε καλύτερη απόδοση εκεί από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο πρόεδρός της, David Friedman.
Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη αιτία: η παγκοσμιοποίηση. Πολλοί από τους κροίσους ευρωπαϊκών χωρών έχουν διεθνείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που ευνοούνται από την ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει επί παραδείγματι με τις εταιρείες πολυτελών προϊόντων της Γαλλίας ή με τις γερμανικές βιομηχανίες. Πρόκειται για το πραγματικό success story της γηραιάς ηπείρου, καθώς ένας κλειστός κύκλος επιχειρηματιών εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική κρίση μεγαλώνοντας τις περιουσίες του με τρομακτικούς ρυθμούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση «World Wealth 2013», υπάρχουν συνολικά 12 εκατομμύρια άνθρωποι με αμύθητες περιουσίες σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών όπου διαμένουν οι περισσότεροι εξ αυτών.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 11,5% το 2012 και ανήλθε στους 3.730.000, αριθμός ο οποίος σε συνδυασμό πλούτου εκτιμάται σε 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου