Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο δεύτερος "θάνατος" του 24χρονου ομογενούς (βίντεο)





Λαζαρίδου Ε.
Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι τον Μάιο του 2008 ξυλοκόπησαν 24χρονο φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, ομογενή από την Τασκένδη. Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή παρά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον άτυχο νέο μέχρι να καταρρεύσει, ενώ δεν έλαβε υπόψη βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος. Συγκλονισμένος ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, που είναι καθηγητής ψυχοφυσιολογίας, δήλωσε στην "Αυγή" ότι δεν περίμενε την απόφαση αυτή και με εμφανή πικρία τόνισε: "Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη". Για καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών κάνει λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ.

Απόσπασμα από το βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος και αρνήθηκε να δει το δικαστήριο
Ένα από τα πλέον αποτρόπαια περιστατικά αστυνομικής βίας και ταυτόχρονης συγκάλυψής της "δικαιώθηκε" ξανά χθες στις δικαστικές αίθουσες. Τέσσερις αστυνομικοί, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, ξυλοφόρτωσαν άγρια, στην οδό Αναξαγόρα, νεαρό ομογενή, ο οποίος κατέρρευσε στα χέρια τους και πέθανε. Η σκηνή, μάλιστα, στην τελευταία φάση της καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο ουδέποτε προβλήθηκε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, το πτώμα εξαφανίστηκε για δώδεκα ώρες πριν βρεθεί φριχτά κακοποιημένο στην ιατροδικαστική υπηρεσία με συμπτώματα σήψης. Χρειάστηκαν μόλις έξι συνεδριάσεις και οι ολιγόλεπτες αγορεύσεις του εισαγγελέα και των δικηγόρων υπεράσπισης για να κριθούν οι αστυνομικοί ομόφωνα αθώοι...
Ένα μαγιάτικο απόγευμα του 2008, ο 24χρονος ομογενής Νίκος Σακελλίων, ένα ψηλό πανέμορφο παλικάρι, αθλητής και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην περιοχή Αναξαγόρα. Επίσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οι τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν με γροθιές στο κεφάλι, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα, μέχρις ότου καταρρεύσει στα χέρια τους.
Οι κατηγορούμενοι επέμεναν μέχρι τέλους ότι βρήκαν τον νεαρό σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα, ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο όχι μόνο περιέγραψε την ωμή βία των αστυνομικών, αλλά είχε καταγράψει και τις τελευταίες στιγμές του περιστατικού με το κινητό του.
Στη συνέχεια, υποστηρίχτηκε ότι στον λάρυγγα του νεαρού εντοπίστηκε σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης. Ωστόσο, το ΕΚΑΒ, που κλήθηκε στη συνέχεια και προχώρησε σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση, δεν βρήκε τίποτα.

Θρίλερ με το άψυχο σώμα

Το ΕΚΑΒ μετέφερε τον Ν. Σακελλίωνα στο νοσοκομείο "Ελπίς" σε σχετικά καλή εξωτερική κατάσταση. Στη συνέχεια, το άψυχο σώμα που παρέλαβε γραφείο τελετών... εξαφανίζεται για δώδεκα ώρες και εντοπίζεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία με σημάδια σήψης. Εκεί μάλιστα "βρέθηκε" και το υποτιθέμενο σακουλάκι με τα ναρκωτικά που δεν εντόπισαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ με τη διασωλήνωση... "Βρήκα το παιδί μου μέσα σε μια κούτα πνιγμένο στο αίμα και φριχτά παραμορφωμένο", είπε στο δικαστήριο ο τραγικός πατέρας του, που κίνησε γη και ουρανό για να μάθει τι συνέβη τελικά στο παιδί του, χωρίς να πάρει απάντηση.
Στο δικαστήριο κατέθεσε επί ώρες και η ιατροδικαστής Στ. Παπαδόδημα, η οποία είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί θάνατος σ' έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Ν. Σακελλίωνα (νέος, υγιής, ύψος 1,95, κολυμβητής, μη υπό επήρρεια ουσιών κατά τα γεγονότα) από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει επενεργήσει εξωτερικός παράγοντας και χωρίς να έχει ασκηθεί βία...
Τελικά το δικαστήριο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Ελένη Κοτίτσα και τις παρέδρους Ειρήνη Σιδέρη και Ελένη Κηπουρού, αποφάσισε να απαλλάξει τους τέσσερις από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αποχώρησε βιαστικά με χαμηλωμένα τα μάτια...

Δ. Σακελλίων: Η ζωή των ανθρώπων σε χέρια αστυνομικών που έχουν μάθει να σκοτώνουν...

Ο Δ. Σακελλίων, πατέρας του άτυχου Νίκου, ανήκει σε οικογένεια πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη. Ζώντας μια δύσκολη ζωή, κατάφερε να πάρει το πτυχίο της ιατρικής και σήμερα είναι καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας που εργάζεται στη χώρα μας. Παρά την επιστημονική του κατάρτιση ωστόσο, έμεινε άφωνος όταν είδε το παιδί του σε μια κούτα, πνιγμένο στο αίμα. Η "Α" επικοινώνησε χθες μαζί του και ο τραγικός πατέρας δεν μπορούσε ακόμα να συνειδητοποιήσει τη δικαστική απόφαση.
"Δεν το περίμενα να συρθεί έτσι το δικαστήριο. Η απόφαση για τη ζωή του παιδιού μου βγήκε σε λίγα λεπτά. Μπαίνοντας μέσα, οι δικαστές μετά τη διάσκεψη σηκώθηκαν όλοι και είπαν μια λέξη που δεν ακουγόταν. Συμμάζεψαν τα πράγματά τους κι έφυγαν. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό και ρωτούσα 'τι έγινε;'. Νόμιζα ότι υπήρχε πάλι διακοπή ή νέα αναβολή. Μόνο όταν ξεκίνησαν να φιλιούνται οι κατηγορούμενοι με τους δικηγόρους τους κατάλαβα ότι τους αθωώσανε...".
Η συνομιλία μαζί του ολοκληρώθηκε με μια πικρή διαπίστωση και πολλά, πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα: "Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη. Με ποια λογική βγήκε τέτοια απόφαση; Γιατί τους πληρώνουμε; Γιατί τους έχουμε στην κοινωνία;"...

Γ. Κούρτοβικ: Καθεστώς ατιμωρησίας για τους αστυνομικούς

Με αφορμή την υπόθεση, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ που τη χειρίστηκε δήλωσε στην "Αυγή": "Το πλήθος των στοιχείων, οι αυτόπτες μάρτυρες (ακόμη και αστυνομικοί), το βίντεο που εισκομίστηκε, η επιβεβαίωση από όλες τις πλευρές ότι στον νεκρό είχε γίνει ανεμπόδιστα ενδοτραχειακή διασωλήνωση, με την οποία ήταν απολύτως ασύμβατη η ύπαρξη σφηνωμένου στον λάρυγγα ξένου σώματος -σαν αυτό που βρέθηκε κατά την ιατροδικαστική-, η περίεργη εξαφάνιση του πτώματος και περιέλευσή του σε κατάσταση σήψης, η βία που προέκυπτε από πλειάδα στοιχείων και επιβεβαίωνε εμμέσως και η ίδια η κατηγορούμενη, δεν πτόησαν το δικαστήριο. Για μία φορά ακόμη η ελληνική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε το καθεστώς ατιμωρησίας που θριαμβευτικά απολαμβάνουν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα, αποδίδοντας εύσημα στους δράστες και λύνοντάς τους τα χέρια για άλλα ανδραγαθήματα. Μια ακόμη περίπτωση για τις λίστες των αδικαίωτων νεκρών, βασανισμένων, κακοποιημένων, που γεμίζουν τις διεθνείς εκθέσεις και μακραίνουν τον κατάλογο των υποθέσεων κατά Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

 www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου