Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Βάζουν χέρι στις καταθέσεις: Άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπει το νέο μνημόνιο

Την ενεργοποίηση από τον προσεχή Σεπτέμβριο της δυνατότητας του υπουργείου Οικονομικών να «αφαιρεί» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία τα ποσά των οφειλών αποκαλύπτει το νέο μνημόνιο. 
Οι ίδιοι που τρομοκρατούσαν τους πολίτες προεκλογικά για «αρπαγή» των καταθέσεων από το ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται να κάνουν επιδρομή (με απευθείας αφαίρεση χρημάτων!) στις καταθέσεις για να συλλέξουν τα ποσά που οφείλονται στις εφορίες.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο κείμενο που αποτυπώνει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα.
«Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο» αναφέρει το μνημόνιο.
Όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», πρόκειται για τη διάταξη που ανησυχεί τραπεζικά στελέχη για εκροή καταθέσεων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000 άτομα) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και φοβούνται πως αν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων. Πάντως, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές έχει μειωθεί μετά την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των πληρωμών με μετρητά, μέσω τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε «να μην υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες ή επέκταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου