Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

«Μεγάλο και ιστορικό βήμα προς τα εμπρός το 1ο Συνέδριο»: η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη νέα Κεντρική Επιτροπή

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, στην 1η συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Επιτρέψτε μου να σας χαιρετίσω και να σας συγχαρώ όλες και όλους σας, για την εκλογή σας στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
Επιτρέψτε μου επίσης να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο και στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει τόσο απέναντι στα μέλη του κόμματός μας, όσο και απέναντι στους πολίτες που επενδύουν στο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκίες και ελπίδες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η εθνοκάπηλη στάση της ακροδεξιάς και της ελληνικής χούντας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την προαποφασισμένη εισβολή.
Τις συνέπειες έκτοτε τις πληρώνει  ο κυπριακός λαός.
Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, δέχεται τις συνέπειες μιας άλλου τύπου εισβολής. Αυτής της τρόικα και του ΔΝΤ.
 Με ανοιχτά ακόμα τα τραύματα της Τουρκικής εισβολής και της κατοχής, έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.
Κρίση που ολοένα θα εντείνεται αν συνεχιστούν τα νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της.
Ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της συνέπραξε σε αυτές τις επιλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού για να σταματήσει η κατοχή και να εφαρμοστεί βιώσιμη λύση  στα πλαίσια της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
 Δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει σε μια Κύπρο ενιαία και αποστρατικοποιημένη και θα συμβάλλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Το  «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» του 1974, παραμένει σταθερή και απαράγραπτη δέσμευση αγώνα κατά του φασισμού και δέσμευση αλληλεγγύης στους αγώνες του  κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Στο Πρώτο ιστορικό μας συνέδριό, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά τις εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας.
Να χαράξουμε την πολιτική μας για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης προς όφελος του λαού και της πατρίδας.
Να ανιχνεύσουμε το κυβερνητικό αύριο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς φόβο για τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και χωρίς τη λατρεία της εξουσίας που παραμορφώνει προθέσεις και αμαυρώνει οράματα.
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, επίγνωση τόσο των δυσκολιών όσο και των δυνατοτήτων μας.
Στο ελάχιστο διάστημα από το συνέδριό μας αποδείχτηκε ορθή η εκτίμηση ότι ο πολιτικός χρόνος έχει μικρύνει απελπιστικά, ότι η ανάγκη της ανατροπής της σημερινής πολιτικής και της δικομματικής κυβέρνησης που την επιβάλλει είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τη χώρα.
Δεν μιλάμε και ούτε έχουμε την πολυτέλεια στις σημερινές συνθήκες να μιλάμε για κάποια εναλλαγή στην εξουσία, για κάποια αλλαγή, έστω σημαντική, κυβέρνησης και πολιτικής.
Μιλάμε για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Για μια μεγάλη και ριζική ανατροπή, για μια μεγάλη και ριζική στροφή, για μια μεγάλη και ριζική αλλαγή, που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα.
Τις τελευταίες μέρες αποδείχτηκε ο πολιτικός και εθνικός μιθριδατισμός της δικομματικής κυβέρνησης.
Λες και δεν αντιλαμβάνονται, δεν υποψιάζονται, δεν βλέπουν, δεν αισθάνονται πού οδηγούν τον τόπο.
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή αποτέλεσε όχι απλώς ένα  βήμα, αλλά ένα άλμα στον κατήφορο της καταστροφής.
Χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται μ' αυτό στο δρόμο.
Η Παιδεία και η Υγεία  διαλύονται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται οριστικά στο λουκέτο, το εργασιακό καθεστώς επιδεινώνεται ακόμα παραπέρα.
Το πολυνομοσχέδιο αυτό, που ψηφίστηκε πάλι από την πλειοψηφία των εκβιασμένων, μαζί με το νομοσχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που ήρθε να επικυρώσει με μια νομική πειρατεία την πειρατεία των προηγούμενων εβδομάδων, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές:

Έχουμε μια κυβέρνηση που όσο πιο αδύναμη και πιο εύθραυστη είναι, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται.
 Δεν ορρωδεί προ ουδενός, μπροστά στην αγωνία της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις στους δανειστές, για να έχει την εύνοιά τους και να κρατηθεί στις καρέκλες της εξουσίας.
Έχουμε μια κυβέρνηση που καθόλου δεν θα την αδικήσουμε αν τη χαρακτηρίσουμε αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή τόσο στο περιεχόμενο των μέτρων που επιβάλλει και προτίθεται να επιβάλει, όσο και στα μέσα που χρησιμοποιεί για να τα επιβάλλει.
Η χθεσινή επίσκεψη Σόιμπλε απέδειξε πόσο το μπλοκ του μνημονίου έχει προσχωρήσει σε μια λογική η οποία θεωρεί εθνικά επικίνδυνη την ιδέα και της παραμικρής έστω αντίστασης στις έξωθεν υποδείξεις.
Και εθνικά αναγκαία, ένδειξη πατριωτισμού και υπευθυνότητας την επιδεικτική προθυμία,  την κολακεία του επικυρίαρχου, την υποκριτική διαπίστωση ότι βρέχει ενώ τους φτύνουν.
Συγνώμη, αλλά μια τέτοια κυβέρνηση, δεν μας αξίζει.
Δεν είναι η επανάληψη του ναι, πολιτική.
Δεν είναι η τυφλή υποταγή σε εντολές, συνταγή σωτηρίας.
Δεν είναι δυνατό να έρχεται ο Γερμανός υπουργός οικονομικών στην Αθήνα και να μετατρέπεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας σε πολιορκημένη έρημη πόλη.
Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούν την κυβέρνηση των προθύμων στην Ελλάδα ως προεκλογικό όπλο στη Γερμανία.
Ούτε είναι δυνατό να παραβιάζουν κάθε ίχνος σεβασμού στην εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας και να μη βρίσκεται ούτε ένας υφυπουργός να τους βάλει στη θέση τους.


Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
Το Συνέδριό μας αποτέλεσε ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα προς τα εμπρός.
Πάνω από όλα όμως ήταν μια γιορτή δημοκρατίας.
Πολλές φορές ξενίζει τους πολιτικούς μας αντιπάλους αυτή η κουλτούρα της ανοιχτής συζήτησης, της ανοιχτής διαφωνίας, της ανοιχτής σύνθεσης.
Αυτός όμως είναι ο δικός μας πλούτος και το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα.
Και μακάρι, αυτή την ανοιχτή δημοκρατική και πλουραλιστική λειτουργία να ακολουθούσαν όλα τα κόμματα.
Θα αποτελούσε βήμα εμβάθυνσης της ποιότητας του πολιτικού μας συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας, στο βαθμό που τα κόμματα αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας.
Στο Συνέδριο μας, λοιπόν, δεν είχαμε προαποφασίσει ούτε λύσει από τα πριν όλα τα ζητήματα, στους διαδρόμους.
Όλα τέθηκαν ανοιχτά και όλα λύθηκαν και αποφασίστηκαν ανοιχτά.
Με διάλογο, με διαφωνίες, με σύνθεση και με τη τελική επιλογή των συνέδρων.
Και όπως σε κάθε ανοιχτή διαδικασία, που κανείς δεν την ελέγχει, δεν την ορίζει, γίνονται και σφάλματα, υπάρχουν και αστοχίες.
Θα τις διορθώσουμε και θα τις αποκαταστήσουμε.
Γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τη κουλτούρα της σύνθεσης και του αλληλοσεβασμού.
Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Και όσο για ορισμένους άσπονδους φίλους και εχθρούς που μην έχοντας από πού αλλού να πιαστούν, σπεύδουν να ρίξουν χολή, τους προειδοποιούμε να μη βάζουν τα λεφτά τους σε χαμένα από χέρι στοιχήματα.
Η επιλογή μας να προχωρήσουμε μαζί με τους συντρόφους μας που προέρχονται από το σοσιαλιστικό  χώρο και έκαναν το μεγάλο, το έντιμο βήμα, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές και τα ιδανικά τους, αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή.
Επιλογή που όχι μόνο δε θα εγκαταλείψουμε, αλλά θα βαθύνουμε, όπως με σαφήνεια, μας προστάζουν οι πολιτικές αποφάσεις του 1ου Συνεδρίου μας.


Συντρόφισσες και σύντροφοι
Από αυτή την πλούσια και γόνιμη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός, πιο ενωμένος και πιο ώριμος από ποτέ.

Πρώτα από όλα ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ από συνεργατικό σχήμα σε ενιαίο δημοκρατικό φορέα των μελών του, είναι ένα μεγάλο αποφασιστικό και ιστορικό βήμα, που όλοι μαζί κατακτήσαμε.
Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μας κόμμα.
Ενιαίο και συγκροτημένο.
Δεσμευόμαστε όλοι από το καταστατικό και τις αποφάσεις του.
Και αυτό είναι ένα μεγάλο ιστορικό βήμα.
Η γέννηση του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα όλων μας να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να κάνουμε την υπέρβαση, να αποδείξουμε την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης και της κοινωνικής σωτηρίας.
Αυτό το βήμα είχε δύο αλληλένδετους πυλώνες.
Ο πρώτος είναι να οικοδομήσουμε ένα κόμμα εσωτερικά λειτουργικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό.
Να οικοδομήσουμε με επιμονή, υπομονή, ενωτικό πνεύμα, νεανικό τολμώ να πω ενθουσιασμό, το νέο, δημοκρατικό, ανθεκτικό και αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ.
 Ένα κόμμα ανοιχτό στα ρεύματα του καιρού μας, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Ένα κόμμα που θα ακουμπάει από τη μια στις σπουδαίες αγωνιστικές παραδόσεις της αριστεράς και από την άλλη σε ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η πολιτική σκέψη και η πρακτική των κινημάτων και της πάλης κατά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού στις μέρες μας.
Ο δεύτερος είναι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα.
Μια συμπαράταξη των δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά του σοσιαλιστικού χώρου.
Με διαρκή και ζωντανή την πρόταση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δυνάμεις.
Γιατί η κοινωνία που δοκιμάζεται δεν μπορεί να μας περιμένει.
Αλλά περιμένει από εμάς.
Να σταθούμε με συνέπεια, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, στα μεγάλα μέτωπα της πάλης του λαού μας.
Να δώσουμε μαζί με τους πολίτες τη μάχη κατά της σημερινής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εκφράζει και την επιβάλλει.
Να χτίζουμε βήμα-βήμα, εκεί στα μέτωπα της πάλης, την προοπτική και τις συμμαχίες μιας άλλου τύπου κυβέρνησης, μιας αριστερής κυβέρνησης, που θα απαλλάξει την Ελλάδα από το σημερινό βραχνά και θα  τη βάλει σε ένα δρόμο δημοκρατικής άνθισης, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.


Συντρόφισσες και σύντροφοι
Κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα που φέρνει νέα δεινά στο λαό, στη δημοκρατία και στη χώρα.
Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.
Και η αλήθεια αυτή πρέπει να καθοδηγεί κατά τη γνώμη μου κάθε μας βήμα, κάθε μας κίνηση, κάθε μας προσπάθεια, ακόμα και κάθε μας λέξη και σκέψη.
Μέσα και έξω από το κόμμα.
 Γιατί έτσι το έφερε η ιστορία και το θέλησε ο λαός, ώστε σε μας, στο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει το πιο μεγάλο βάρος, η πιο μεγάλη ευθύνη, για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Οφείλουμε τώρα, χωρίς δισταγμούς, φοβίες, αγκυλώσεις, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, μαθαίνοντας από την ιστορία μας, μαθαίνοντας από τους απλούς ανθρώπους, να παίξουμε το ρόλο μας.
Στην αντίσταση στις πρακτικές της βαρβαρότητας και της καταστολής.
Στην αντίσταση στη διάλυση, στο ψέμα, στην υποκρισία, στην ανηθικότητα που συνοδεύουν σαν τα κοράκια την επέλαση κατά του ελληνικού λαού και των δικαιωμάτων του.
Στην ανατροπή της πιο καταστροφικής κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η χώρα μετά τη μεταπολίτευση.
Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Στην πάλη, εδώ και τώρα, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση της αριστεράς, την κυβέρνηση του όχι, την κυβέρνηση της ανατροπής, την κυβέρνηση της μεγάλης αλλαγής,
την κυβέρνηση του λαού.
Τη δική μας κυβέρνηση που θα βάλει τέρμα στο καθεστώς των μνημονίων.
Που θα δώσει μάχες για το μέτωπο των λαών του νότου, θα αμφισβητήσει στην πράξη αυτό που σήμερα φαίνεται αμετακίνητο και αναλλοίωτο, και θα έχει την απόφαση, αλλά και τη δύναμη και το πρόγραμμα, να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της αναγέννησης.
Μπορούμε και θα το κάνουμε.
Ευχαριστώ.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου