Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Να λοιπόν που τον έπιασαν

“ Τον Ιούνιο του 2012 ο Βίκτωρας Ρέστης δήλωνε στο Bloomberg: "Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο "θα σε φορολογήσω". Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα"  ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη 
Ιούνιος του 2012: Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί το σχέδιο του για την φορολόγηση των off shore εταιρειών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου καθιστώντας δηλωτική την πρόθεσή του να φορολογήσει τους εφοπλιστές.
Αντιδρώντας ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, με εμφανή την αλαζονική διάθεση που τον διακατείχε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα είχε απαντήσει την "περίφημη" φράση "Φορολόγησέ με αν μπορείς" ή άλλως "αν μπορείς πιάσε με".
Εκείνη την περίοδο έκταση στο θέμα είχε δώσει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφερόταν στη στάση των Ελλήνων εφοπλιστών έναντι της πρόθεσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τους φορολογήσει.
To Bloomberg είχε μεταφέρει ακριβώς τα λόγια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη: "Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο "θα σε φορολογήσω". Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα" (“You cannot squeeze and tackle a person that is in international shipping trade and finance and say, ‘I will tax you,’” said Restis, who controls a fleet of more than 200 vessels. “The answer is ‘sure, tax me. Find me.’”).
Η δήλωση αυτή δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς ο κ. Ρέστης εμφανιζόταν ως μέτοχος στον ΔΟΛ,  συνιδιοκτήτης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", μέτοχος μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Benbay Limited στο Mega Channel, πρώην μέτοχος στην ΙΜΑΚΟ, ιδιοκτήτης του "Porto Hydra", ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρίας "Enterprise Shipping & Traiding", υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια, όπως επίσης ως κάτοχος του 33% της ναυτιλιακής εταιρίας "Freeseas" που αγόρασε το κρουαζιερόπλοιο "Delphin Voyager", μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και στον τομέα της κρουαζιέρας. Και βέβαια, ο ίδιος δραστηριοποιείτο και στον τραπεζικό τομέα μέσω της FBBank.
Με λίγα λόγια ο Βίκτωρας Ρέστης δεν είναι απλά ένας εφοπλιστής, αλλά ένας άνθρωπος με ισχυρή παρουσία στα ελληνικά media, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
Και τελικά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έγινε κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012, ώστε να δούμε στην πράξη αν θα φορολογούσε τον κ. Ρέστη και τους υπόλοιπους εφοπλιστές ή αν θα τον "έπιανε", αλλά τελικά ο γνωστός εφοπλιστής συνελήφθη με τις κατηγορίες, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για υπόθεση που αφορά σε επισφαλείς δανειοδοτήσεις που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα FBBank σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή.
Η εξέλιξη αυτή που στην "πιάτσα" ΔΕΝ "έσκασε" ως κεραυνός εν αιθρία φαίνεται ότι έχει "πολύ ζουμί". Προς το παρόν αξίζει να υπενθυμιστεί αυτό που λέει ο σοφός λαός: Μεγάλη μπουκιά φάει, μεγάλο λόγο μην πεις.

 http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου