Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Νέα μείωση μισθών ζητά το ΔΝΤ

Περαιτέρω ελαστικότητα στην αγορά εργασίας ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα σε έκθεσή του για την οικονομία της ευρωζώνης. Επιπλέον στις προτάσεις του για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο στην αγορά υπηρεσιών όσο και στην αφορά αγαθών, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Ειδικότερα το ΔΝΤ προτείνει την προώθηση μέτρων για μείωση του κόστους εργασίας, περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.
Σε ό,τι αφορά την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη το ΔΝΤ αναφέρει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν το 2014.
Για τις 17 χώρες της ευρωζώνης, διατυπώνεται η άποψη ότι η προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη μέχρι και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τρέχον έτος.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ύστερα και από την υπερψήφιση της τροπολογίας για ένταξη σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών με ανώτερους τίτλους σπουδών, η οποία την Τετάρτη παρουσιάστηκε ως το τελευταίο προαπαιτούμενο. Τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τον λόγο που το ΔΝΤ αποδέχτηκε τώρα και όχι δυο μήνες πριν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο Μάρεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «προσωρινό μέτρο» και πως «δεν θα επηρεάσει» τους στόχους του προγράμματος, ενώ τα έσοδα θα καλυφθούν με άλλους τρόπους, με ισοδύναμα μέτρα, όπως είπε.
Σε άλλη ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες που προβάλλονται συνεχώς ότι αναμένεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο κάποια στιγμή σύντομα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και πως το ΔΝΤ λειτουργεί σε «πλήρη συνεργασία» με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου