Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κάτι ξέχασαν στο BBC made in Greece

Του Πέτρου Κατσάκου
Αν προσέξατε, από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την στελέχωση της ΝΕΡΙΤ λείπουν οι θέσεις των ανταποκριτών στο εξωτερικό. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει 10 θέσεις δημοσιογράφων για πολιτικούς συντάκτες και άλλες 20 για διαπιστευμένους συντάκτες υπουργείων - δίνοντας έμφαση στην προβολή του κυβερνητικού έργου, εξαφανίζει από το δημοσιογραφικό οργανόγραμμα του «BBC made in Greece» την παρουσία ανταποκριτών στα διεθνή κέντρα
αποφάσεων, εκεί όπου πολλές φορές είναι και η καρδιά κάποιων γεγονότων.
Προφανώς για τους κυβερνητικούς επιτελείς η παρουσία ανταποκριτών της Δημόσιας Τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον κατά κύριο λόγο κρίνεται ως περιττή πολυτέλεια που παραπέμπει στις κατά Κεδίκογλου εποχές των «χρυσών αγελάδων». Τι να τον κάνεις τον ανταποκριτή στην έδρα της Κομισιόν, όταν έχει διαπιστευμένο συντάκτη μέχρι και ο τελευταίος υφυπουργός της κυβέρνησης σκέφτηκαν προφανώς οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών. Τι μας χρειάζεται ένας Πάνος Χαρίτος στη Μέση Ανατολή και μια ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη όταν θα έχουμε τέσσερις δημοσιογράφους να κάνουν βάρδιες στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Συγγρού, ήταν η λογική των εμπνευστών του μαύρου και του λουκέτου.
Κάπως έτσι οραματίζονται τη νέα τους τηλεόραση. Μια τηλεόραση ειδικού σκοπού και περιορισμένων δυνατοτήτων. Μια τηλεόραση μονόφθαλμη και αθηνοκεντρική. Χωρίς παράθυρα στον έξω κόσμο, αλλά με παράθυρα όπου θα ανοιγοκλείνουν μόνο για χάρη υπουργικών success stories και φυσικά παράθυρα και παραθυράκια για συμβούλους, επιτρόπους και ειδικές θέσεις. Εξάλλου το μέλλον των ανταποκριτών της ΕΡΤ ήταν προδιαγεγραμμένο πολύ πριν τον «ξαφνικό θάνατο» της 11ης Ιουνίου καθώς όσοι από αυτούς δεν είχαν αποκτήσει μόνιμη σχέση με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνέχιζαν στο γνωστό καθεστώς των συνεχόμενων ανανεώσεων παραμένουν άνεργοι εδώ και μήνες.
Ψιλά γράμματα, καθώς το μόνο που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι αν θα υπάρχει ανταποκριτής της ΔΤ για να τον «υποδεχθεί» στην Ουάσινγκτον αλλά πόσοι δημοσιογράφοι θα τον συνοδεύσουν από την Αθήνα στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και πως αυτό θα προβληθεί από την ΝΔΤ.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου