Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Οικονομολόγοι: Η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν: οι ουρές των ανέργων στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό τουλάχιστον υπογραμμίζεται σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που έγινε σε δείγμα 40 και πλέον οικονομολόγων, με αντικείμενο τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, δίνεται στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών το Σάββατο, κατά την οποία διατυπώθηκε η υπόσχεση να προταχθεί η ανάπτυξη των πολιτικών λιτότητας προκειμένου να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομία.
Περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα πολύ βαρύτερο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από ό,τι προέβλεπαν οι υπέρμαχοί τους το 2010.
Πάνω από το 27% και το 2015
Οι οικονομολόγοι του δείγματος αναμένουν ότι η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα επίπεδο ανώτερο του 27% και το 2015, σύμφωνα με την έρευνα. Η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,3 εκατ. ανθρώπους εκτός εργασίας – δηλαδή έναν πληθυσμό ίσο με τους πολίτες της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.
«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», σχολίασε οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου. «Ελλείψει μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της ‘περιφέρειας’ θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα», πρόσθεσε. Έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχε εντοπίσει την ανεργία των νέων ως τη σοβαρότερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, μαζί με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.
Ελπίδες για ανάκαμψη
Πάντως αυτή η έρευνα έδειξε ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση η οποία την πλήττει εδώ κι έξι χρόνια εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ. Συνολικά, η οικονομική προοπτική δεν φάνηκε να έχει μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη έρευνα τον Απρίλιο.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά -4,5% το 2013.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου