Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

«Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων»

“ Σύντομα μια άλλη κυβέρνηση θα διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού ”

Σε μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων. 
Ο Αλέξης Τσίπρας και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει ότι «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση». 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε θέσει το ίδιο ζήτημα και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, τον περασμένο Ιανουάριο, στον ίδιο τον Σόιμπλε.
Με το πέρας της συνάντησης με τον Κ. Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων : "Είναι Ιστορικό χρέος ανεκπλήρωτο απέναντι στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης".
Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπογράμμισε ότι : «Σήμερα επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας η χώρα μέσω της κυβέρνησής της φυσικά να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα. Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος που έχουμε ανεκπλήρωτο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωής τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία. Δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν δημόσια το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν".
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης: "Ως εκ τούτου, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση οφείλει να το θέσει στο τραπέζι. Κι αν δεν το θέσει η κυβέρνηση, υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα το θέσει δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού. Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτήν την εικόνα που βλέπετε γύρω σας. Μια Αθήνα ''νεκροταφείο''. Αυτή η εικόνα και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό. Μια εικόνα που δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία να απαγορεύονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς. Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του".
Ο Μανώλης Γλέζος, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε ότι: «Δεν θα ξεχάσω τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και θα μιλήσω ως συνάδελφος προς συναδέλφους. Η κρισιμότητα των στιγμών και ο συμβολισμός της παρουσίας μας σήμερα έπρεπε και πρέπει απ΄ όλα τα ΜΜΕ να προβληθεί όσο μπορεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Και, πέρα από τα γεγονότα τα οποία τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι και ως αετόπουλο συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τιμήσει με την παρουσία του τα συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, απλώς του υπενθύμισα ορισμένα γεγονότα, όπως ότι η Γερμανία, εάν σήμερα έχει ένα καθεστώς δημοκρατίας, αυτό που θέλει, αλλά δεν είναι κάτω από ναζιστικό καθεστώς, οφείλεται στην πάλη του ελληνικού λαού, ο οποίος με το έπος του ΄40-΄41 κατέρριψε τον μύθο του αήττητου του άξονα, ο οποίος με τη μάχη στα Μακεδονοθρακικά σύνορα και με τη μάχη της Κρήτης ανέτρεψε όλα τα σχέδια του Χίτλερ και με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών συνέβαλε ο ελληνικός λαός στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στην ήττα του ναζισμού. Έχει, λοιπόν, ηθική υποχρέωση, πάνω απ΄ όλα η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και ακόμα επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί το κάνει; Δεν έχει δικαίωμα, ενώ έχει εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο στην Πολωνία και στη Γιουγκοσλαβία, να μην εξοφλεί το αναγκαστικό της δάνειο προς την Ελλάδα. Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, αν όλοι εσείς συμβάλετε, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών, συμφεροντολογικών ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχει το κάθε ξεχωριστό μέσο ενημέρωσης, αν συμβάλετε όλοι, γιατί το θέμα είναι πανεθνικό, προς αυτή την κατεύθυνση. Το ταξίδι του Σόιμπλε δίνει μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είπε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο και συνέχισε δηλώνοντας ότι: «Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», για να καταλήξει λέγοντας ότι:  «Ο κ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».
 http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου