Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η συνεχής παράκαμψη της Βουλής θα οδηγήσει στην κατάργηση της;

Σε θεσμικούς παράγοντες της Δημοκρατίας αλλά και μετριοπαθείς πολιτικούς, έκδηλη είναι η ανησυχία για την συστηματική παραβίαση των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την συνεχή παράκαμψη της Βουλής από την κυβέρνηση αλλά και την υπονομευτική παρουσία και δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου
Τελευταία κίνηση, μετά τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που σύμφωνα με το Σύνταγμα εκδίδονται σε έκτακτες καταστάσεις αλλά έχουν καταντήσει "ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο", η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η κατάργηση θέσεων και οι απολύσεις στο Δημόσιο μπορεί να γίνονται με προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας την Βουλή ακόμη και για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που άπτεται του Συντάγματος. Κερασάκι στην τούρτα της πλήρους απαξίωσης των κοινοβουλευτικών κανονισμών, οι κ.κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης κατέθεσαν την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα! 
Υποχρεωμένη, από τις συμφωνίες που η ίδια έχει αποδεχθεί ή και συνάψει, να ακολουθεί τις οδηγίες της τρόικας, η κυβέρνηση καταφεύγει όλο και συχνά σε έκτακτα μέτρα προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της. Οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών σχεδόν σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή, επιτείνουν την ανησυχία και τον πανικό των Σαμαρά- Βενιζέλου, που παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις διστάζουν να καταφύγουν σε πειθαρχικά μέτρα, τα οποία θα ροκάνιζαν ακόμη περισσότερο την ισχνή κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.
Την εβδομάδα που πέρασε, ο μεν Σαμαράς προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές του που διαφοροποιήθηκαν ότι παρόμοια μέτρα θα ληφθούν ..την επόμενη φορά, ο δε Βενιζέλος δεν προχώρησε ούτε καν στην αντικατάσταση του Π.Κουκουλόπουλου από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος, παρ' ότι ο βουλευτής Κοζάνης είχε αυτή την ιδιότητα όταν διαφοροποήθηκε στην ψηφοφορία για την δημοτική αστυνομία. Ετσι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση και να διατηρηθούν στην εξουσία, οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προτιμούν να απαξιώνουν την Βουλή.
Πάλι μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, επέβαλλαν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παρ' ότι ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές κρίσιμες διατάξεις του. Σε ένα παράλληλο περιστατικό, οι υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας θεσμοθέτησαν τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τους ναυτικούς της ποντοπόρου ναυτιλίας, μια διάταξη που πριν από δύο μήνες είχε απορρίψει με ονομαστική ψηφοφορία η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων!Η δε τριχοτόμηση της προς πώληση ΔΕΗ έγινε με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου- που δεν συνεδρίασε καν- αντί να περάσει από την Βουλή με νόμο, όπως θα απαιτούσε μια τέτοια απόφαση στρατηγικής σημασίας.
Στο παζλ της απαξίωσης του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να προστεθεί και η προβοκατόρικη δράση της Χρυσής Αυγής, όπως ξεδιπλώθηκε και την εβδομάδα που πέρασε με την αήθη επίθεση της διορισμένης "πρώτης κυρίας" των νεοναζί εναντίον του αντιπροέδρου του Σώματος Γ. Δραγασάκη και της κόρης του. Την θρασύτητα της Χρυσής Αυγής τροφοδοτεί η έλλειψη σεβασμού στους κοινοβουλευτικές κανόνες και το Σύνταγμα που επιδεικνύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρ' ότι κατακρίνει τις αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές πρακτικές στην Βουλή, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες πρακτικές για την Δημοκρατία στην χώρα.
'Ομως οι πολιτικοί και οι παράγοντες του πολιτεύματος που παρακολουθούν με ανησυχία την συσσώρευση των  περιστατικών, αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την αναπόφευκτη χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας, αλλά και την αποθράσυνση της τρόικας που βλέπει να ικανοποιούνται όλες οι επιθυμίες και να πετυχαίνουν όλα τα καψόνια της. Οι ίδιοι παράγοντες θυμίζουν ότι της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία είχαν προηγηθεί, στην δημοκρατία της Βαιμάρης,οι συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και γενικότερα η απαξίωση της γερμανικής Βουλής.  Αν σε όλα αυτά προστεθεί η ταπείνωση του γερμανικού έθνους, που θυμίζει πολύ όσα σήμερα υφίσταται το ελληνικό, τότε οι ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με την δημοκρατία της Βαιμάρης παίρνουν ανατριχιαστικές διαστάσεις.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου