Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πανικόβλητο, το Μέγαρο Μαξίμου ξαναγυρίζει στον... εμφύλιο

Το πολυνομοσχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί την Τετάρτη το βράδυ, αλλά η συζήτηση του στην Βουλή ανέδειξε μια νέα πραγματικότητα: ο πανικός της κυβέρνησης για τις κοινωνικές εντάσεις και τα άδεια δημόσια ταμεία, η αγωνία μπροστά στο βαρύ πολιτικό-οικονομικό φθινόπωρο που έρχεται, αποτυπώνονται στην επανεπένδυση του Μεγάρου Μαξίμου στην καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
 Γράφει η Αγγελική Σπανού.
 πό όλα όσα ακούστηκαν την Τρίτη στη Βουλή, το μόνο που ενόχλησε το περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν λόγια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: “Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή, ο κ. Διαμαντόπουλος και η κυρία Σακοράφα καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου. Φράσεις όπως «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» και «κατοχική κυβέρνηση που συνεχίζει το ρόλο των χαφιέδων» παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ΄ εντολήν του”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ζήτησε, αντίστοιχα, από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να αποπέμψει τη βουλευτή του κόμματός του Ραχήλ Μακρή για την ιαχή “θα σας κρεμάσουμε όλους” σε απάντησή της τον βουλευτή της ΝΔ Ιορδ. Τζαμτζή, ο οποίος αναρωτήθηκε "πώς μιλάς εσύ, που σε διόρισε στο Δημόσιο το ΠΑΣΟΚ".
Ομοίως, ο κ. Κεδίκογλου δεν έδειξε να ανατριαχιάζει από την υπόσχεση του εισηγητή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη που υποστήριξε ότι «μπορούμε με 1.000 άτομα να καθαρίσουμε την Αθήνα» προβλέποντας ότι το κόμμα του θα ελέγξει τους μεγαλύτερους δήμους μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ούτε έφριξε από τη φράση του ότι «το Κοινοβούλιο είναι η καταστροφή της χώρας».
Εχθρός της δημοκρατίας για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος ο οποίος μιλώντας για τους πολίτες που δυστυχούν ανέφερε: «Όλοι αυτοί μας λένε το εξής: Δεν εκβιάζονται, είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης, όταν με τους συντρόφους τους πήγαιναν να δώσουν τις μάχες για να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο: ‘Ραντεβού στα γουναράδικα». Εχθρός της κυβέρνησης για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι επίσης η βουλευτής Σ. Σακοράφα που είπε ότι η δικομματική κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των «χαφιέδων της χούντας» καθώς συνεχίζει την ίδια πολιτική, ενώ την χαρακτήρισε «συμμορία» και «κατοχική». 
Για την κουλτούρα της Νέας Δημοκρατίας είναι δείγμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού να καταγγέλλει «ευθεία σύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία» όπως έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Εδώ έχουμε ευθεία σχέση κομμάτων με τρομοκρατία. Όταν ακούω μανιφέστο τρομοκρατικής οργάνωσης μέσα στο Κοινοβούλιο δεν μπορείτε να διακόπτετε εμένα. Δεν το ανέχομαι. Όταν ήμουν φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ κάποια φασιστοειδή στο όνομα της προοδευτικότητας δεν μας άφηναν να μιλάμε. Δεν θα το ανεχθώ αυτό και εδώ μέσα στο ναό της δημοκρατίας. Θα παραμείνω εδώ υπερασπιστής της δημοκρατίας και του κανονισμού». Μαζί του συμφώνησε και ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ.
Η επιλεκτική ευαισθησία της ΝΔ εκφράστηκε και από τον Ανδ. Κουτσούμπα ο οποίος εξοργίστηκε με την ενέργεια των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουν πανό μέσα από τον περίβολο της Βουλής την ώρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.Μίλησε για «αντικοινοβουλευτική και πολιτικά απαράδεκτη συμπεριφορά σας», που ανοίγει «τους ασκούς του Αιόλου». Αύριο θα τους φέρετε (ενν.τους διαδηλωτές) με το πανό μέσα στη Βουλή. Αυτό πάτε να κάνετε», κατέληξε.
Η πιο ενδιαφέρουσα πολιτική παρέμβαση που έγινε σήμερα στη Βουλή ήταν αυτή του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος χαρακτήρισε «θλιβερή την εικόνα της κυβέρνησης» σχολιάζοντας την απουσία από τον αίθουσα τον υπουργών που έχουν συντάξει το πολυνομοσχέδιο. Είπε ότι στα 20 χρόνια που πολιτεύεται δεν έχει δει ξανά τέτοια κατάσταση και κατήγγειλε τους υπουργούς ότι δεν έρχονται να υποστηρίξουν αυτά που καλούν τους βουλευτές να ψηφίσουν. Κανένα σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου...

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου