Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οι δεκαπέντε ανατροπές που φέρνει το Μνημόνιο

Παρεμβάσεις εξπρές σε όλο το φάσμα της οικονομίας απαιτεί η τρόικα. Οι αλλαγές σε φόρους, Δημόσιο, δανειολήπτες, αγορά εργασίας και επαγγέλματα. Οι αυτόματες περικοπές στις δαπάνες σε περίπτωση αποκλίσεων και ο κίνδυνος νέων μέτρων.
 Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υπό τη συνεχή απειλή νέων μέτρων θέτει η Ε.Ε. με το νέο μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι δεκάδες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συνοδεύονται από «ρήτρες» διορθωτικών κινήσεων σε κάθε απόκλιση. Αναλυτικά:
Εκτός από την κεραμίδα της διατήρησης του φόρου αλληλεγγύης έως και το 2016 (με εισφορά 1% - 4% ανάλογα με το εισόδημα) και τον κίνδυνο για παράταση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω της
ΔΕΗ, αν δεν πειστεί η τρόικα ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα φέρει 2,7 - 2,9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο η Αθήνα καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ώστε να εφαρμοστεί το 2014. Θα παρουσιάσει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κίνητρα για τις επενδύσεις.
Τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το χρονοδιάγραμμα για τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν κοντά στις τιμές αγοράς, αλλά θα τεθούν σε ισχύ από το οικονομικό έτος 2016. Να σημειωθεί ότι οι αρχές θα επιβάλουν και φόρο ελλιμενισμού για τα σκάφη αναψυχής, που θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.
Αλλαγές θα γίνουν και στη φορολογική διοίκηση με ενίσχυση της διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί η μείωση των ΔΟΥ, οι οποίες θα περιοριστούν σε μόλις 120, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των φόρων μέσω τραπεζών (Σεπτέμβριος). Για το κυνήγι της φοροδιαφυγής, η τρόικα ζητά να διοριστεί ως τον Σεπτέμβριο η ομάδα ελεγκτών, που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού, και να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός στελεχών στις εφορίες που ασχολούνται με τους μεγάλους φορολογούμενους. Το θεσμικό πλαίσιο για όσους καταδίδουν φορολογικές ή άλλες παραβάσεις (whistle-blowers) θα αλλάξει το φθινόπωρο ώστε να παρέχεται στους τελευταίους αρκετή προστασία.
Τον Σεπτέμβριο πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα να εισπράττει κατευθείαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που οφείλουν οι υπόχρεοι. Παράλληλα, προκειμένου όπως αναφέρεται να εξασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής η Αθήνα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες φορολογικές αμνηστίες (ή επέκταση υφιστάμενων) όσα χρόνια διαρκεί το πρόγραμμα και θα ανακοινώνει τον Δεκέμβριο κάθε έτους το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των φόρων. Οι διευθυντές των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται, ενώ θα μπει σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει να γίνονται μετακινήσεις στελεχών μετά την πάροδο τριετίας. Επίσης το TAXIS θα πρέπει να είναι ενεργό σε κάθε εφορία έως τον Οκτώβριο.
Ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργείται θα πρέπει να στελεχωθεί με 600 άτομα (200 ως τον Αύγουστο και άλλα 400 ως τον Δεκέμβριο) και να αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει ως τον Αύγουστο να προσδιοριστεί ποιο μέρος αυτού του χρέους είναι μη εισπράξιμο. Ως τον Σεπτέμβριο θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών του ΟΑΕΕ ώστε να εντοπιστούν οι εξαιρέσεις, αλλά και το πώς θα αυξηθούν τα έσοδα.
Στο Δημόσιο η τρόικα ζητά τα 12.500 ονόματα που θα μπουν σε κινητικότητα ως τον Σεπτέμβριο και τις επιπλέον 12.500 ως τον Δεκέμβριο και ξεκαθαρίζει πως σημαντικό μέρος των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς τελικά θα απολυθεί. Τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Σχετικά με τον στόχο για τις 4.000 απολύσεις φέτος, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι εκδικάσεις των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, για τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, για τις απολύσεις και για όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Ως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει, παράλληλα με τον προϋπολογισμό, να παρουσιάσει το σχέδιο προσλήψεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, και να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ΑΣΕΠ ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Στις αποκρατικοποιήσεις, για να καλυφθούν αστοχίες δίνεται υψηλή προτεραιότητα στο ξεκαθάρισμα των ακινήτων που θα πουληθούν ώστε να μεταβιβαστούν συνολικά 1.000 ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ ως το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει η διαδικασία τιτλοποίησης ή απευθείας ιδιωτικοποίησης μέρους των 80.000 ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ ή σε επιμέρους υπουργεία. Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο στην τρόικα και η τελική πρόταση να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.
Το κράτος καλείται να πληρώσει γρηγορότερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς την αγορά, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι αυτό είναι κρίσιμο για να τονωθεί η ανάκαμψη. Έτσι, ζητά αλλαγές στις διαδικασίες, πλήρεις αναφορές και άμεσες διορθωτικές κινήσεις ώστε να μη συσσωρεύονται νέα χρέη (ιδιαίτερα στον ΕΟΠΥΥ). Μάλιστα, ζητείται να εξασφαλιστεί η πληρωμή των εφάπαξ στο Δημόσιο που έχουν συσσωρευτεί ως τον Δεκέμβριο του 2011.
Μέτρα θα λαμβάνονται για φορείς του Δημοσίου που βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού. Ως τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η σχετική νομοθεσία για να οριστούν οι οροφές δαπανών στα υπουργεία και στον τομέα της υγείας με ορίζοντα τριετίας, ενώ σε περιπτώσεις υπερβάσεων δαπανών θα παγώνουν οι επιχορηγήσεις μέχρι να διορθωθεί η πορεία.
Για να επιτευχθεί εξισορρόπηση στις πληρωμές επικουρικών συντάξεων επισπεύδεται για τον Ιούνιο του 2014 η λειτουργία του σχετικού μηχανισμού, ο οποίος προγραμματιζόταν να αρχίσει να λειτουργεί το 2015.
Στον χώρο της υγείας ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξασφαλίσει την περαιτέρω μείωση των γιατρών κατά 10% για το 2013. Αναφορικά με τις δαπάνες στα φάρμακα, το claw back (αυτόματη περικοπή πληρωμών όταν αυτές υπερβαίνουν τις προϋπολογισμένε δαπάνες) για το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να κατατεθεί ως τον Σεπτέμβριο. Όπως ξεκαθαρίζεται μάλιστα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν λειτουργήσει το σύστημα, θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.
Οι δανειολήπτες στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για την υιοθέτηση ενός συστήματος προσδιορισμού των αποδεκτών οικογενειακών δαπανών και των εισοδημάτων, που θα αποτελέσουν πιθανόν τη βάση ενός νέου σχεδίου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Στην αγορά εργασίας παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 κι η σχετική νομοθεσία πρέπει να υιοθετηθεί ως τον Νοέμβριο. Η τρόικα ζητά να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από άλλες πηγές να εξοικονομηθούν τα ποσά. Παράθυρο ανοίγει και για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, θέμα που θα τεθεί το Σεπτέμβριο από τους δανειστές.
Προχωρά το άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων. Εκτός από τον κώδικα για τους δικηγόρους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο αδειοδότησης και το κόστος της σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως οι χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγοι αλλά και οι όροι περιβαλλοντικής λειτουργίας σε επιχειρήσεις από γκαράζ ως εταιρίες διαχείρισης αποβλήτων. Ταυτόχρονα, ζητείται η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στην ενέργεια, με νόμο που θα περάσει έως τον Σεπτέμβριο θα γίνει ο διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι παρατηρείται "πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, τη στιγμή που πρέπει να διαμορφωθούν τιμολόγια με βάση την ανάκτηση του κόστους του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος νέων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αμβλυνθούν οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία".

 http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου