Το θέμα της «διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων» φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Γ. Δραγασάκης,  Δ. Γελαλής και Ευ.Τσακαλώτος κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο (tvxs.gr), σύμφωνα με τις οποίες έχει συντελεσθεί διαρροή προσωπικών στοιχείων περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, με πηγή τη ΓΓΠΣ.
Όπως αναφέρουν, βάσει των ίδιων πληροφοριών, τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα:
  • Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.
  • Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.
  • Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.
  • Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012, καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.
Οι τέσσερις βουλευτές αναφέρουν ότι στις 18 Ιουλίου ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, που είχε κληθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να δώσει εξηγήσεις, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία διέρρευσαν από την υπηρεσία του και ενημέρωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία όμως δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα και σε απόδοση ευθυνών.
Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης γίνεται λόγος για σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας βασικών κρατικών θεσμών με θύματα το σύνολο των πολιτών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα "Διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατομμυρίων πολιτών από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων"
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο (tvxs.gr), έχει συντελεσθεί διαρροή προσωπικών στοιχείων περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, με πηγή την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:
-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.
-Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.
-Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.
-Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012, καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.

Είναι φανερό πως όσες υπηρεσίες, εταιρείες ή ιδιώτες έχουν στην διάθεση τους τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως, από απλή εμπορική εκμετάλλευση μέχρι και εκβιασμούς σε βάρος πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ή αισθάνονται ευάλωτοι από την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΓΓΠΣ ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πρόβλημα στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, ενώ τον  Φεβρουάριο του 2013,  η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου τον εντοπισμό ιδιωτικών εταιρειών που είχαν στην κατοχή τους ορισμένα από τα στοιχεία αυτά.
Ωστόσο, παρότι η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) καλείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 συνεχώς και με επίσημα έγγραφα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δώσει εξηγήσεις και να προσκομίσει στοιχεία, αναβάλλει συνεχώς την αποστολή των στοιχείων και εξηγήσεων που της ζητούνται. Από την πλευρά της, η Αρχή δεχόταν μέχρι πρότινος τις αιτήσεις της για αναβολή συζήτησης της υπόθεσης. Τις αναβολές αποφάσιζε ο κ. Πέτρος Χριστόφορος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Tελικώς, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσήλθε για να δώσει εξηγήσεις, στην συνεδρίαση της Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013. Στην διάρκεια της, ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Τσαβδάρης παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία διέρρευσαν από την υπηρεσία του και ενημέρωσε τα μέλη της Αρχής Προστασίας ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία όμως δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα και σε απόδοση ευθυνών. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Τσαβδάρης είπε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας.
Δεδομένου του σοβαρότατου προβλήματος λειτουργίας βασικών κρατικών θεσμών που προκύπτει, με θύματα το σύνολο πρακτικά των πολιτών,
Δεδομένου επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών,  με την πάροδο του χρόνου σβήνονται ή αλλοιώνονται κρίσιμα δεδομένα για τον εντοπισμό των ενόχων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Γιατί ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παραπέμψει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα;
- Έχουν λάβει γνώση οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το τεράστιο θέμα που δημιουργείται;
- Υπάρχουν ευθύνες για όσους διέρρευσαν τα στοιχεία, εάν ναι τι ενέργειες έχουν γίνει για την διερεύνηση και απόδοσή τους από τους κ.κ. Υπουργούς και τι αποτελέσματα υπάρχουν ως σήμερα;
- Η διάσπαση της ΓΓΠΣ σε δύο τμήματα συμβάλλει στον βαθμό ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;
Περαιτέρω, ζητείται να καταθέσουν οι κ.κ. Υπουργοί
Τα έγγραφα της ΓΓΠΣ, της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και των Υπουργείων τους που σχετίζονται με την υπόθεση.
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Δημήτριος Παπαδημούλης
Ιωάννης Δραγασάκης
Δημήτριος Γελαλής
Ευκλείδης Τσακαλώτος

 www.avgi.gr