Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ

Του Καρτέσιου

Η ΕΡΤ έκλεισε με το βασικό επιχείρημα ότι «δε μπορούσε ο λαός να πληρώνει μια επιχείρηση, έστω και δημόσια, που είχε γεμίσει από ρουσφέτια». Σωστόν και ηθικόν. Οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την ηθική τάξη στα πράγματα.
Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ οι πολίτες πλήρωναν 4,24 ευρώ για «την ΕΡΤ». Ως γνωστόν, δεν πήγαινε ολόκληρο το ποσό στην ΕΡΤ, αλλά το 25% πήγαινε απευθείας στο λογαριασμό του λειτουργού της αγοράς ενέργειας ΛΑΓΗΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί που έχουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην ΕΡΤ, λοιπόν, πήγαιναν τα 3,18 ευρώ και πάλι όχι ολόκληρα, αλλά τέλος πάντων, ας δεχτούμε ότι με το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ οι πολίτες ελαφρύνθηκαν από τα 3,18 ευρώ που πλήρωναν για Δημόσια τηλεόραση. Το περίεργο είναι ότι οι ίδιοι αυτοί πολίτες δεν ενοχλούνταν που πλήρωναν 1,06 ευρώ/μήνα σε κάθε λογαριασμό για να ενισχυθούν Ιδιωτικές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η Δ(ημόσια)ΕΗ δίνει κίνητρα στους Ιδιώτες  να επενδύσουν στις ΑΠΕ, μετατρέποντας ΚΑΙ αυτή την επένδυση σε κρατικοδίαιτη, καθώς η Δ(ημόσια)ΕΗ αγοράζει ακριβότερα το ρεύμα από τους παραγωγούς Ιδιώτες απ’ όσο το πουλάει στους καταναλωτές της, δηλαδή σ’ εμάς.
Επειδή, όμως, έγινε το αυτονόητο, δηλαδή δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα μεταξύ της αγοράς ενέργειας από τους Ιδιώτες και την πώληση από τη Δ(ημόσια)ΕΗ, το Κράτος αποφάσισε και ΠΑΛΙ να χαρατσώσει εμάς, τους καταναλωτές. Έτσι λοιπόν, με 54 ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνεται ο μέσος καταναλωτής της ΔΕΗ λόγω της αύξησης του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Δηλαδή, ενώ πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ πληρώναμε 4,24 ευρώ/ μήνα για τη λειτουργία της ΕΡΤ και για τους Ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ, τώρα με την… «οικονομία» που έγινε με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα πληρώνουμε 4,5 ευρώ ΜΟΝΟ για τους Ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ! Καλό ε;
Δηλαδή, το κλείσιμο της ΕΡΤ αύξησε το χαράτσι! Το χαράτσι όμως των 3,18 ευρώ που πληρώναμε για την ΕΡΤ, είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα το πληρώναμε ΜΟΝΟ για όσο διάστημα η ΕΡΤ δε λειτουργούσε κι ότι με τη λειτουργία του νέου Φορέα θα επανερχόταν. Άρα, στο χαράτσι των 4,5 €/μήνα που θα πληρώνουμε για την ενίσχυση των Ιδιωτών παραγωγών ΑΠΕ θα προστεθεί και το νέο χαράτσι για την ΕΡΤ. Πόση κοροϊδία τελικά αντέχουμε;
Επειδή, όμως, η κυβέρνηση έθεσε ακόμη ένα θέμα ηθικής τάξης σχετικά με τα ρουσφέτια της ΕΡΤ, ας συμπληρώσουμε εδώ ότι όσα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ρουσφετολογικές αδειοδοτήσεις μονάδων παραγωγής ΑΠΕ  ΔΕΝ διαψεύστηκαν. Τουτέστιν, η κυβέρνηση θεώρησε θέμα ηθικής τάξης την επιδοτούμενη  λειτουργία μιας Δημόσιας επιχείρησης στην οποία οι πολιτικοί ρουσφετολογούσαν, αλλά θεωρεί ΗΘΙΚΟΤΑΤΗ την επιδοτούμενη λειτουργία Ιδιωτικών επιχειρήσεων που αδειοδοτήθηκαν ρουσφετολογικά από τους πολιτικούς.
Επειδή, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν για να αποδείξουν την ανικανότητα και την επικινδυνότητα της κυβέρνησης, συμπληρώνω τα εξής: Σε 482,08 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το σωρευτικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 617 εκατ. στο τέλος του 2013 και σε 1,16 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014.
Εδώ μπλέκεται και πάλι το Μνημόνιο καθώς η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τον όρο της Τρόικας ότι έως το τέλος του 2014 αυτό το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί! Φωτοβολταϊκού φαεινότερον ότι με το συγκεκριμένο χαράτσι αποκλείεται να επιτευχθεί ο στόχος μηδενισμού, πρώτον επειδή η παραγωγή αυξάνεται και δεύτερον, επειδή η κατανάλωση μειώνεται. Άρα, το χαράτσι θα αυξηθεί και πάλι μέσα στο 2013.
Από την άλλη, ούτε οι Ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ είναι ικανοποιημένοι καθώς η Δ(ημόσια)ΕΗ καθυστερεί αρκετούς μήνες να τους πληρώσει με αποτέλεσμα από εκεί που οι αγρότες φώναζαν ότι οι μεσάζοντες κλέβουν στη τιμή του σιταριού, τώρα που φύτεψαν φωτοβολταϊκά κατηγορούν τη Δ(ημόσια)ΕΗ ότι καθυστερεί την πληρωμή του νέου προϊόντος τους.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι καταναλωτές πλήρωναν άδικα ένα χαράτσι 4,24 ευρώ/μήνα, στη συνέχεια αύξησε αυτό το χαράτσι επειδή δε μπορούσε να κρύβει άλλο ότι το χαράτσι πήγαινε σε Ιδιώτες επιχειρηματίες, τώρα θα βάλει κι άλλο χαράτσι για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να ενισχύει την κρατικοδίαιτη Ιδιωτική επιχειρηματικότητα αλλά επειδή δυσκολεύεται να την πληρώσει, πιέζει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές με νέα χαράτσια.
Το καταλάβαμε ή πρέπει να κάνουν και κακά τους επάνω μας;

 http://kartesios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου