Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η Κομισιόν κάνει πλάτες στην κυβέρνηση για Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ

Το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης παίζει η Κομισιόν με το θέμα της απαλλαγής της Τράπεζας Πειραιώς από την υποχρέωση καταβολής των φόρων μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, όταν απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ). Με διάφορα ήξεις-αφήξεις, εξακολουθεί να αρνείται να εμπλακεί στο θέμα της μη φορολόγησης των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν από την Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό προκύπτει από νέα απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Η Κομισιόν, στις απαντήσεις της, παρέπεμπε τον έλληνα ευρωβουλευτή στις ελληνικές φορολογικές αρχές, ζητώντας του παράλληλα, «εάν έχει ουσιαστικές πληροφορίες εκ των οποίων συνάγει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο τυχόν οφειλόμενοι φόροι και ότι ενδεχομένως παραβιάστηκε η απαγόρευση της καταβολής κρατικών ενισχύσεων που προβλέπεται στο άρθρο 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες στην Επιτροπή».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Χουντής απέστειλε στην Κομισιόν τροπολογία της ελληνικής κυβέρνησης που είχε κατατεθεί στο Νομοσχέδιο 4141/2013 και στην οποία ομολογούσε ότι δεν εφαρμόζεται η πάγια νομοθεσία που εφαρμόζεται για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατά τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, αλλά κατά παρέκκλιση προωθούσε χαριστικές διατάξεις, με αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς να απαλλάσσεται από φόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η εν λόγω τροπολογία, μετά από διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, αποσύρθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να μην έχει καταβάλει τους φόρους που υποχρεούται από την ελληνική νομοθεσία. Τόνιζε, μάλιστα, ότι, «αν ήταν γνωστό στους υποψήφιους αγοραστές της ΑΤΕ ότι θα απαλλάσσονταν από το φόρο μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, το πλήθος των ενδιαφερομένων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, ενώ το τίμημα της πώλησης θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 95 εκατομμύρια ευρώ, που τελικά πουλήθηκε η Τράπεζα».
Ο Όλι Ρεν στην νέα του απάντηση αρνήθηκε για άλλη μία φορά, να απαντήσει επί της ουσίας, σημειώνοντας ότι «η φορολογική μεταχείριση των μεταβιβάσεων ακινήτων σε περίπτωση εκκαθάρισης εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών φορολογικών αρχών», παραπέμποντας εκ νέου τον έλληνα ευρωβουλευτή στις ελληνικές φορολογικές αρχές».

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου