Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Εξεταστική επιτροπή για την ΕΡΤ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση της ΕΡΤ κατέθεσε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Προκύπτουν προφανείς πολιτικές και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόφαση κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της κρατικής τηλεόρασης», αναφέρεται στην πρόταση.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το Κοινοβούλιο να ερευνήσει έξι ζητήματα σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΤ,  που έχουν σχέση με:
  • Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας, από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.
  • Καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.
  • Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής, του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
  • Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου διά της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ.
  • Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς.
  • Διεθνή έκθεση και δυσφήμιση της χώρας.
Ειδικά για την πρόκληση οικονομικής ζημίας, αναφέρεται ότι πρέπει να ερευνηθεί η διαφαινόμενη προώθηση της Digea σε κύριο παίκτη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με δεδομένο τον αποκλεισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, αναφορικά με τον περιορισμό του αριθμού των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και τη διαδικασία χορήγησής τους.
Επίσης, στην πρόταση σημειώνεται ότι πρέπει να τεθεί προς διερεύνηση:
  • Η ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ.
  • Η ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».
  • Η ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών.
  • Η ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς).
  • Η ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο.
  • Η ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Η ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.
Ως προς το ζήτημα της διαφθοράς, τονίζεται ότι πρέπει να ελεγχθεί αν ο κρατικός έλεγχος στην ΕΡΤ είχε σχέση με την αντικειμενική μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων και την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, ή εάν εξετράπη σε κυβερνητικό ή κομματικό έλεγχο.
Επίσης, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ελεγχθεί το έργο των διοικήσεων της ΕΡΤ Α.Ε., τα κριτήρια με τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες προέβαιναν στους διορισμούς των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό περιεχόμενο του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ο αριθμός των εντεταλμένων συμβούλων και το έργο τους, όπως και κάθε συναφές ζήτημα.
Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί να διερευνηθεί εάν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση έναντι των δανειστών, όπως φέρονται ότι έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της τότε κυβέρνησης, για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ποιο ακριβώς είναι το κείμενο και το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, από ποιους υπογράφεται, στο πλαίσιο ποιας μελέτης και ποιου προγραμματισμού, ποιων πραγματικών αναγκών και ποιων δημοκρατικών και δικαιικών εγγυήσεων

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου