Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Για τη ραδιοτηλεόραση που μας αξίζει

Διαδώστε το και ελάτε να φτιάξουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ μια ελεύθερη, δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Του Αρη Χατζηστεφάνου
Το παρακάτω κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά, πιστεύω, γενικές ανησυχίες και όνειρα.
Πριν από λίγα 24ωρα μια ομάδα δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών αποφασίσαμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και όχι μόνο. Αρχικός μας στόχος είναι φυσικά να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά δεν σταματάμε εκεί.
Κάποιοι από εμάς δεν γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας. Κάποιους τους ξέραμε από συναυλίες ή γιατί διαβάσαμε κείμενά τους, ακούσαμε εκπομπές τους και είδαμε ντοκιμαντέρ τους. Σημασία έχει ότι όλοι πιστεύουμε ότι μπροστά μας ανοίγεται μια μοναδική ιστορική ευκαιρία… ή το απόλυτο μαύρο της ΕΡΤ.
Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε αλλά ότι θέλουμε να σας καλέσουμε όλους να φτιάξουμε την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση που δικαιούμαστε. Και ξεκινάμε αυτή την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα έξω από το ραδιομέγαρο.

Ήδη έχουν κατατεθεί δεκάδες ιδέες τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί: Κινηματογραφιστές, ντοκιμαντερίστες και ραδιοφωνικοί παραγωγοί έχουμε προσφέρει όλα τα δικαιώματα των παραγωγών μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ για κάθε χρήση. Αρκετά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου έχουν προσκληθεί να κάνουν το ίδιο και ανταποκρίνονται θετικά.
Η λαϊκή συνέλευση έξω από την ΕΡΤ έχει ήδη δημιουργήσει μια λίστα με ταινίες και ντοκιμαντέρ που θα ήθελε να προβληθούν αλλά και με προτάσεις για νέες εκπομπές – παρεμπιπτόντως πόσο γαμάτη ήταν η ιδέα που έπεσε να γίνει μια εκπομπή σαν το «Στην Υγεία Μας», μόνο με πανκ, ροκ και χιπ χοπ συγκροτήματα.
Αν ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας των “έξω” με τους “μέσα” δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα μοναδικό πείραμα στην παγκόσμια ιστορία των μέσων επικοινωνίας.
Και αυτές ήταν μερικές μόνο από τις ιδέες που ακούστηκαν όταν κάτσαμε για μια ώρα γύρω από ένα τραπέζι.
Ας δώσουμε το λόγο σε καθηγητές να μας διδάξουν αυτά που δεν μπορούν να πουν στις σχολικές αίθουσες. Ας φωνάξουμε μουσικούς να μας μάθουν τι θα πει μουσική και καλλιτέχνες να μας δείξουν τι είναι το αληθινό θέατρο, η ζωγραφική, ή φωτογραφία. Ας δώσουμε τα δικά μας “όσκαρ” σε νέους δημιουργούς που θα προβάλλουν δωρεάν τη δουλειά τους από την ελεύθερη δημόσια τηλεόραση.

Ας ξαναθυμηθούμε πως πρέπει να είναι ένα δελτίο ειδήσεων και τι σημαίνει ερευνητική δημοσιογραφία.
Ας φτιάξουμε, έστω και για μια εβδομάδα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το πως θα πρέπει να είναι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Και ύστερα ας τολμήσουν να στείλουν τα ΜΑΤ να μας διώξουν.
Και αν κρατήσουν κλειστό το σήμα δεν τους έχουμε ανάγκη. Θα στήσουμε προτζέκτορες σε πλατείες και θα μεταδίδουμε ζωντανά, μέσω Ίντερνετ. Το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και ξέρουμε πως μπορεί να γίνει.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να είναι φυσικά στο επίκεντρο, εμείς απλώς τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη βοήθεια όλων σας.
Τα κόμματα και τα συνδικάτα έδειξαν ότι ακόμη και όταν θέλουν δεν μπορούν. Αν αποφασίσουν να συνεισφέρουν είναι ευπρόσδεκτα αλλά αυτή τη φορά ήρθε η σειρά των πολιτών να πάρουν την πρωτοβουλία.
Από εσάς ζητάμε να το διαδώσετε και έτσι να το διασώσετε από την ομερτά των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τη δημόσια περιουσία. Και ύστερα να έρθετε όλοι την Τετάρτη να τα συζητήσουμε από κοντά στο ραδιομέγαρο.
Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για να πάει χαμένη.

Άρης Χατζηστεφάνου
Ακολουθεί το κείμενο και οι υπογραφές της πρωτοβουλίας για μια ελεύθερη, δημόσια ραδιοτηλεόραση:
Επειδή στην ΕΡΤ συντελείται σήμερα ένα κοινωνικό και πολιτιστικό έγκλημα,
Επειδή το μαύρο στις οθόνες είναι μαύρο στη δημοκρατία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό,
Επειδή η «μάχη της ΕΡΤ», την οποία δίνουν οι εργαζόμενοί της και χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τόσες μέρες τώρα, συγκλονίζει την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη,
Επειδή η κατάργηση της ΕΡΤ είναι ένα ακόμα τρόπος για να περιοριστεί ο τομέας των δημόσιων αγαθών προς όφελος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων,
Επειδή η δημιουργία μιας ΥΕΝΕΔ της σύγχρονης εποχής είναι ένα ακόμα βήμα προς την πολιτιστική βαρβαρότητα και την μονοφωνική μεταφορά των πληροφοριών και ειδήσεων,
Επειδή θέλουμε μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση, δημοκρατική, πλουραλιστική, δημιουργική, ανοιχτή στην κοινωνία, με τον έλεγχο των εργαζομένων, των ανθρώπων του πολιτισμού και των κοινωνικών φορέων,
Επειδή το σχέδιο φραγής της ΕΡΤ ακολουθείται από ανάλογα σχέδια στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα…
Εμείς που υπογράφουμε, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της τέχνης και της ενημέρωσης και εργαζόμενους της ΕΡΤ σε μια συγκέντρωση-συζήτηση την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 7μμ. μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της ΕΡΤ, στην οποία θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός δικτύου συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων, τη συνάντηση των μέχρι τώρα κινήσεων, την κλιμάκωση της δράσης, την προοπτική και τους μελλοντικούς δρόμους του αγώνα.
Για μια Ελεύθερη Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Για ελεύθερη ενημέρωση
Για ελεύθερο πολιτισμό.
Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών από την κερδοσκοπική λαίλαπα.

Μιχαλακόπουλος Γιώργος, ηθοποιός
Δούκα Μάρω, συγγραφέας
Κυρίτση Αγλαΐα, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Μαϊστρος Γιάννης, καθηγητής ΕΜΠ
Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος
Αγγελάκας Γιάννης, συνθέτης
Καρυστιάνη Ιωάννα, συγγραφέας
Αυγερόπουλος Γιώργος, δημοσιογράφος-κινηματογραφιστής
Βαξεβάνης Κώστας, δημοσιογράφος
Γέρου Κάτια, ηθοποιός
Βαρδαρός Λεωνίδας, σκηνοθέτης-ηθοποιός
Βασιλειάδου Τέα, δημοσιογράφος
Μητρόπουλος Γιώργος, ραδιοφωνικός παραγωγός ΕΡΑ
Γραμμένος Σπύρος, συνθέτης
Δεντάκης Παντελής, ηθοποιός
Ζούδιαρης Νίκος, συνθέτης
Καλαμούκης Θύμιος, δημοσιογράφος
Καλιαμπάκος Δημήτρης, καθηγητής ΕΜΠ
Κατζουράκης Κυριάκος, ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Ζαφειροπούλου Λίντα, ραδιοφωνικός παραγωγός ΕΡΑ
Λαμπρίδης Αλέξανδρος, σκηνοθέτης
Μανιάτης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου
Ζιόβας Γιώργος, ηθοποιός
Μαυρογένη Εύα, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Μεράντζας Γιώργος, τραγουδιστής
Μοσχοχωρίτου Όλγα, δικηγόρος-θεατρικός κριτικός
Παναγιωτοπούλου Δανάη, μουσικός-ηθοποιός
Παπαϊωάννου Θωμαϊς, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι
Παπακωνσταντίνου Πέτρος, δημοσιογράφος
Πλειός Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου
Σκαμνάκης Θανάσης, δημοσιογράφος
Τσακνής Διονύσης, συνθέτης
Χατζηστεφάνου Άρης , δημοσιογράφος
Πέπυ Ρηγοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου
Γιάγκος Ανδρεάδης, καθηγητής πανεπιστημίου
Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης πανεπιστημίου Αθηνών
Μυρτώ Ρήγου, καθηγήτρια πανεπιστημίου

 http://info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου