Τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία διατάσσεται η άμεση και πλήρης επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το σήμα της ΕΡΤ παραμένει... μαύρο! Άλλη μια ένδειξη του πώς εννοεί η κυβέρνηση το κράτος δικαίου. Άλλη μια απόδειξη ότι τα άκρα έχουν φωλιάσει στην εξουσία. Οι δικαιολογίες ότι με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με ευθύνη των "καταληψιών" είναι υποκριτικές. Και σε κάθε περίπτωση εκθέτουν την κυβέρνηση για άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου. Ποιος, όμως, είναι "έκνομος καταληψίας"; Προφανώς η
κυβέρνηση έχει καταλάβει αυθαιρέτως ακόμη και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ!
Το "μαύρο", όμως, φαίνεται ότι θα συνεχισθεί για αρκετό καιρό, αν κρίνουμε από το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε προχθές. Πρόκειται για επανάληψη ρυθμίσεων που είχαν εκπονηθεί επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, σε καθεστώς, όμως, ανοικτής ΕΡΤ. Δηλαδή με διευκρινισμένο το σημείο εκκίνησης. Τώρα το copy paste νομοσχέδιο αποφεύγει να καθορίσει τον αριθμό των δημόσιων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Επίσης αποφεύγει να καθορίσει τον αριθμό των εργαζομένων και τις σχέσεις εργασίας τους, τόσο στον μεταβατικό φορέα όσο και στον οριστικό, την περιβόητη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παραμένει, σε τελευταία ανάλυση, πλήρως εξαρτώμενος από τον εκάστοτε υπουργό. Άλλωστε η παρούσα κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ειδική θέση υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης! Παρεμβαίνει, βεβαίως, η διαδικασία κατάρτισης short list για την επιλογή των μελών της Διοίκησης του Εποπτικού Συμβουλίου, με ευθύνη "δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα", που επιλέγεται κι αυτός από την κυβέρνηση. Θα εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό και αυτός θα αποφασίζει. Τόοοση ανεξαρτησία!
Το μοντέλο της ΝΕΡΙΤ υπάρχει, λοιπόν, περίεργη μείξη κυβερνητικού ελέγχου και "ιδιωτικού φορέα". Κατά τα άλλα ο διευθύνων σύμβουλος παραμένει το ισχυρό πρόσωπο. Το βασικό έσοδο της ΝΕΡΙΤ είναι το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όλη η φιλολογία των ημερών για την... "καταπιεστική φορολόγηση των τηλεθεατών" ξεχάστηκε!
Το νομοσχέδιο είναι σκοπίμως και ηθελημένα ασαφές, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα αναλόγως της ανοχής που θα παράσχει η τρόικα, αναλόγως των προεκλογικών αναγκών και, κυρίως, αναλόγως των "δώρων" που θα δοθούν στους μεγαλοκαναλάρχες.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή πληγή για τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Τα τετελεσμένα δεν είναι αποδεκτά. Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει ο Σαμαράς ήδη του γυρίζουν μπούμερανγκ.

 https://www.avgi.gr