Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εργασιακός μεσαίωνας και με τη βούλα

 Μιχαλού
Το κεφάλι των εργαζόμενων βάζουν για άλλη μια φορά στην λαιμητόμο οι υποτελής της Κυβέρνησης… Υπέκυψαν και πάλι στον εκβιασμό για  την έγκριση της δόσης των 8.1 δισ. ευρώ.
«Πετσοκόβουν» ακόμη πιο πολύ τον κατώτατο μισθό, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο Βρούτσης. Έχουν επιλέξει μεθόδευση που θα παραπέμπει σε ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, το λεγόμενο mini jobs. Δηλαδή τυπικά θα παραμένει το κατώτατο όριο μισθών στα 585 ευρώ, αλλά αφού θα υπάρχει αυτή η νέα μορφή ελαστικής εργασίας είναι βέβαιο ότι καταργείται στην πράξη.
Τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, που λειτουργούν ως υποβολείς της τρόικα, τελικά τα
κατάφεραν
Την ίδια ώρα στον «αέρα» βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας… Πληροφόρησαν επισήµως τους εργοδότες ότι τώρα που έληξε η µετενέργεια, οι µισθοί των έως και 600.000 µισθωτών που µένουν χωρίς κλαδική σύµβαση µπορούν να µειωθούν µεσοσταθµικά περίπου 20%, µε τη µείωση να µπορεί να φτάσει σε ορισµένες περιπτώσεις µέχρι και 40%! Όσο γι’ αυτούς που θα προσλαµβάνονται µε ατοµικές συµβάσεις, µπορούν να τους δίνουν 586 ευρώ µεικτά (ένα πεντακοσάρικο δηλαδή στο χέρι) και να τους απασχολούν έξι και όχι πέντε µέρες, καταργώντας το πενθήµερο!
Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Παράλληλα  η τρόικα στα εργασιακά, ζητά:
1 Αύξηση του πλαφόν του 5% στις απολύσεις για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 εργαζομένους, ώστε το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 10%.
2 Περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων, που σήμερα ανέρχονται στους 12 μεικτούς μισθούς για τα πρώτα 16 έτη.
3 Ενεργοποίηση του εργοδοτικού λοκ άουτ, έτσι ώστε σε περιπτώσεις παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα αντικατάστασης των απεργών και απόλυσής τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
4 Εφαρμογή σε δίμηνη βάση του ελαστικού 10ωρου αντί της πληρωμής υπερωριών.
5 Μείωση κατά 40% των μισθών για ημιαπασχόληση για διάστημα έως δύο έτη νέων ηλικίας έως 25 ετών (350 ευρώ).
Και εμείς καθόμαστε …Με τις υγείες μας!
 http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου