Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

ΣΟΚ: Έρχεται νέα μείωση συντάξεων!!!

Κόλαφος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013. Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά – Στουρνάρα καυχιέται ότι η οικονομία πάει καλά έρχεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και προειδοποιεί ότι μας πάνε ολοταχώς προς νέες μειώσεις στις συντάξεις!
“H ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης», τονίζει. Τι άλλο λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής; Ότι «δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας» και ότι οι μειώσεις μισθών δεν ωφέλησαν την ανταγωνιστικότητα! Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι η "εσωτερική υποτίμηση" (μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.), δεν είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Η έμφαση που δόθηκε στην μείωση του κόστους εργασίας και τις θεσμικές μεταβολές στην αγορά εργασίας ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική. Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή και μονοπωλιακές καταστάσεις)», αναφέρει.
Επισημαίνει ακόμη την «μεγάλη υστέρηση που σημειώθηκε στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στο ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών» και προσθέτει ότι «πηγές αβεβαιότητας δημιουργούν οι χαμηλότερες έναντι του στόχου επιστροφές φόρων, καθώς και τα μεγαλύτερα – έναντι των στόχων – έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που όμως δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες δαπάνες».
Η έκθεση ζητά αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία «θα μπορούσε να διευκολύνει μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή», σημειώνοντας ότι «το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013». Δηλαδή ζητούν αλλαγή της φορολογικής και οικονομικής πολιτικής.
Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού αναφέρουν ότι πήγε «καλύτερα του αναμενομένου». Αυτό οφείλεται στο πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 519 εκατ. ευρώ και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (11,2 δις ευρώ έναντι στόχου 12,3 δις ευρώ στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ) και στην μικρότερη έναντι του στόχου μείωση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (10,7 δις ευρώ, έναντι στόχου 10,6 δις ευρώ). Σημειώνεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι ανεξάρτητο όργανο που διορίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Συντονιστής του Γραφείου είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής οι καθηγητές Πάνος Καζάκος, Σπύρος Λαπατσιώρας, Ναπολέων Μαραβέγιας και Μιχάλης Ρηγίνος.

ΠΗΓΗ: avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου