Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κατρούγκαλος: Το «αντιρατσιστικό» της ΝΔ αφήνει έξω ΧΑ και ΕΛΑΣ

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την Πέμπτη την πρότασή της για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τέσσερις τροπολογίες – προσθήκες για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του 1979. Ωστόσο, η μία από αυτές είναι που διαφοροποιεί ουσιαστικά την πρόταση της ΝΔ από το αρχικό νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη και αποτελεί, όπως σημειώνει στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, «κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή».


 Διαβάστε επίσης: Τι απαντά ο Σαμαράς για τη Χρυσή Αυγή
 Στις τέσσερις προσθήκες της ΝΔ προβλέπεται μεταξύ άλλων η φυλάκιση από 3 μήνες και έως 3 χρόνια, καθώς και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ, για όποιον υποκινεί ή προκαλεί βία και μίσος ενάντια σε άλλα πρόσωπα, για τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνολογική τους καταγωγή.
Διαβάστε επίσης: Με προσθήκες στο νόμο του 1979 κατά του ρατσισμού η ΝΔ 
Αντίστοιχες ποινές προβλέπονται και για όσους επιδοκιμάζουν, ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των ναζιστικών εγκλημάτων, του εβραϊκού ολοκαυτώματος και των υπολοίπων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια με αμετάκλητη απόφαση. Σημειώνεται πως η υφιστάμενη διάταξη δεν προβλέπει ελάχιστες ποινές φυλάκισης και χρηματικών ποσών κάτι που περιλαμβάνεται στις τροπολογίες της ΝΔ.
Φαινομενικά οι τροπολογίες κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του νομοσχεδίου του Ρουπακιώτη, όμως η πρόταση της ΝΔ έχει δύο πολύ σημαντικές διαφορές από το αρχικό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που «έκοψε» το Μαξίμου και το πλειοψηφούν κόμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Και οι δύο αφορούν στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου.
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο tvxs.gr, η πρώτη είναι πως εξαιρούνται από τις ποινές τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. «Δηλαδή με την αρχική διατύπωση θα είχαν κυρώσεις όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τα νομικά πρόσωπα (κόμματα-Χρυσή Αυγή), ενώ με την πρόταση της ΝΔ οι κυρώσεις αυτές στα νομικά πρόσωπα δεν υπάρχουν».
Στην πρόταση της ΝΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου (σ.σ. χρηματικές ποινές-φυλάκιση), δεν εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανά του, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους, και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου».
Η δεύτερη βασική διαφορά, προσθέτει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι πως «απαλάσσεται το κράτος και τα όργανά του». Μεταξύ αυτών είναι προφανώς και η αστυνομία. Ένας αστυνομικός για παράδειγμα που θα έχει ρατσιστική συμπεριφορά – πλήθος σχετικών καταγγελιών – απαλλάσσεται από τις κυρώσεις της «αντιρατσιστικής πρότασης» της ΝΔ. Επίσης από τις κυρώσεις απαλλάσσεται και η Εκκλησία.
«Αυτές είναι οι δύο βασικές διαφορές με το αρχικό νομοσχέδιο. Γενικά οι ποινές είναι ηπιότερες, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Είναι προφανές πως πρόκειται για κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή», καταλήγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου