Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Βρετανικό Γκουαντάναμο στο Αφγανιστάν

Tην παρατεταμένη κράτηση δεκάδων Αφγανών σε κέντρο στο Κάμπ Μπάστιον στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε η Βρετανία, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως παραδέχτηκε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ 80 με 90 Αφγανοί υπήκοοι κρατούνται στο κέντρο αυτό.
Παρομοιάζοντας την υπόθεση με το Γκουντάναμο, oι συνήγοροι οκτώ εκ των κρατουμένων είχαν δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι οι πελάτες τους κρατούνται εδώ και 14 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Οι βρετανικές δυνάμεις μπορούν να κρατούν υπόπτους μέχρι και 96 ώρες, ωστόσο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» οι ύποπτοι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Χάμοντ, η απελευθέρωση των εν λόγω κρατουμένων θα έθετε σε κίνδυνο τα βρετανικά στρατεύματα.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το θέμα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «θα επιστρέψει» τους κρατούμενους στις αφγανικές Αρχές και ότι θα δημιουργήσει μια «ασφαλή δίοδο» για την επιστροφή τους.
Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν ότι «μόλις διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις, θα δοθούν οδηγίες» για να ξεκινήσει η μεταφορά των κρατουμένων.
Έγγραφα που έχει στα χέρια του το BBC αποκαλύπτουν ότι 85 ύποπτοι αντάρτες βρίσκονται σε προσωρινό κέντρο κράτησης στο Καμπ Μπάστιον.
Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε τις κρατήσεις παράνομες και απάνθρωπες. «Οι κρατούμενοι πρέπει να παραδοθούν στις αφγανικές αρχές», τόνισε. «Μετά την παράδοσή τους σε εμάς, θα ασχοληθούμε με αυτούς σύμφωνα με τους νόμους μας και τις συμφωνίες με τη διεθνή κοινότητα».

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου