Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Όταν η ALCO έδωσε 7,9% στον ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνος πήρε 16,78%

Περίεργες δημοσκοπήσεις, αλλά και διαδικτυακές έρευνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα από εταιρείες, οι οποίες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012 είχαν πέσει έξω και αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις τους.
Ποιος δεν θυμάται τότε, τον Απρίλιο του 2012, την εταιρεία ALCO να δίνει μόλις 7,9% στον ΣΥΡΙΖΑ πριν απο τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 16,78%; Ποιος δεν θυμάται ότι σε εκείνα τα ποσοστά της δημοσκόπησης της ALCO είχαν στηριχθεί ολόκληρες επικοινωνιακές καμπάνιες, με τους επικοινωνιολόγους στη συνέχεια να ... σκίζουν τα πτυχία τους, λαμβάνοντας τα όχι και τόσο ευχάριστα και προπαντός όχι και τόσο κολακευτικά μηνύματα της αγοράς και του εκλογικού σώματος; 
Το γενικό αποτέλεσμα εκείνης της δημοσκόπησης ήταν η αναξιοπιστία που "πλήγωσε" ανεπανόρθωτα όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. 
Η Alco, ωστόσο, παρά εκείνη την αποτυχία της, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιοκτησία και πιθανότατα μεθοδολογία, επανέρχεται με έρευνα την οποία διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" και δίνει προβάδισμα της τάξης του 2,8% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,9% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, Χρυσή Αυγή με 11%, ΠΑΣΟΚ με 5,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,2%, ΚΚΕ με 5,1%, ΔΗΜΑΡ με 4,1%, Νέα Ελλάδα (Λοβέρδος) με 2,2%, Σχέδιο Β (Αλαβάνος) με 2%, Οικολόγοι -Πράσινοι με 1,6% και αναποφάσιστοι με 10%. Υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τάσσεται το 52% των ερωτηθέντων έναντι 35% που δηλώνει κατά.
Ο κάθε ένας λοιπόν μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να προβεί σε συγκρίσεις, αν ανατρέξει έναν περίπου χρόνο πίσω, στις 19 Απριλίου του 2012, όταν η ALCO έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 7,9% μόνο, το οποίο ήταν πλήρως αναντίστοιχο με το πλατύ κοινωνικό ρεύμα που είχε διαμορφωθεί και εκφραστεί σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Να θυμίσουμε ακριβώς τα ποσοστά που έδινε εκείνη η δημοσκόπηση;
ΠΑΣΟΚ 13,3%, ΝΔ 18,5%, ΚΚΕ 7% ΛΑΟΣ 3%, ΣΥΡΙΖΑ 7,9%, ΔΗΣΥ 2,3%, ΔΗΜΑΡ 6,6%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,7%, ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 8,3%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,9%, ΔΡΑΣΗ 1,2% Άλλο 5,9% Λευκό/ Άκυρο 3,1% Αποχή 7,8% ΔΞ/ΔΑ 8,5%.
Να ξαναθυμίσουμε τι ποσοστό είχε συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, στις εκλογές του Μαΐου: 16,78%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του ποσοστού που του έδινε η ALCO. Αλλά και σε σχέση με τα ποσοστά των άλλων κομμάτων οι προβλέψεις της εν λόγω εταιρείας δεν ήταν και ... τόσο ακριβείς.
Μάλλον, η ALCO είχε πέσει λίγο ... έξω στις προβλέψεις της. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και σήμερα;

 http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου