Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΕΕΡΦΑ: Απελαύνουν εργάτες που μαχαιρώθηκαν στη Μανωλάδα

Την απέλαση δύο μεταναστών εργατών, που είχαν μαχαιρωθεί στις 9 Μαΐου από τον επιστάτη καλλιέργειας στη Μανωλάδα, με αφορμή απλήρωτα μεροκάματα, καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Αναλυτικά η καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ:
Ο Μοντζορούλ Ισλάμ και ο Τζαχαγκίρ Χουσείν μαχαιρώθηκαν στην Ν.Μανωλάδα στις 9 Μάη μετά από ενέδρα που έστησαν μπράβοι των αφεντικών έξω από τη παράγκα τους με επικεφαλής τον επιστάτη τους. Ήταν μια εκδικητική ενέργεια διότι 17 αγρεργάτες διαμαρτυρήθηκαν μετά από 45 μέρες απλήρωτοι δουλειά στις φράουλες. Το αφεντικό τους μετέφερε τις φράουλες στα συσκευαστήρια της εταιρίας «Βαγγελάτος ΑΕ» καθώς τα χωράφια του είχαν παραχωρηθεί από το πρωτοπαλίκαρο της εταιρίας που πυροβόλησε στις 17 Απρίλη τους τριάντα τρεις απλήρωτους αγρεργάτες από το Μπαγκλαντές. Οι μαχαιροβγάλτες είχαν άμεση σχέση με τους μπράβους που πυροβόλησαν.
Κι όμως, η ΕΛΑΣ καλύπτει τα αφεντικά αυτά που χρωστάνε συνολικά δέκα χιλιάδες ευρώ για τα μεροκάματα που δεν πλήρωσαν προχωρώντας στην απέλαση των δύο αγρεργατών που διαμαρτυρήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους μπράβους.
Ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία απέλασης των δύο μεταναστών αγρεργατών που ξεκίνησε η Αστυνομία για να συγκαλύψει αυτό το έγκλημα των αφεντικών. Είναι προκλητικό να ισχυρίζονται ότι είναι «διαμάχη ανάμεσα σε Μπαγκλαντεσιανούς» μια διαμάχη ανάμεσα σε απλήρωτους αγρεργάτες και τα αφεντικά μαζί με τα τσιράκια τους. Μήπως οι γερμανοτσολιάδες στη κατοχή που είχαν αναλάβει καθήκοντα «ασφαλείας» συμμετέχοντας στα γνωστά Τάγματα Ασφαλείας δεν ήταν μέρος του ναζιστικού μηχανισμού κατοχής; Μήπως τσακώθηκαν για κάτι άλλο εκτός από τα μεροκάματα που τους χρωστούσε το αφεντικό και τα παραχωρούσε σε ένα μπράβο αντί για ένα λογιστή η υπάλληλο για να τα δίνουν στους αγρεργάτες;
Καλούμε το Εργατικά Κέντρα της Αμαλιάδας και του Πύργου, τα συνδικάτα να παρέμβουν για να ματαιώσουν τις ρατσιστικές απελάσεις που σκοπό έχουν να χαρίσουν λεφτά σε εργοδότες που χρησιμοποιούν μηχανισμούς μπράβων.
Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δημόσιας τάξης να σταματήσουν αυτή τη ρατσιστική φιλοεργοδοτική πολιτική και να δώσουν άμεσα άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους μέχρι να δικαστούν οι μαχαιροβγάλτες και οι ηθικοί αυτουργοί, μέχρι να πληρωθούν τα λεφτά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου