Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το IIF αδειάζει Στουρνάρα: Ποιο 2014; Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές πριν το 2020

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να βιάζεται να βγει στις αγορές, τουλάχιστον όχι πριν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που να επιβεβαιώνουν την έξοδο από την κρίση, έστειλε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ενώ και ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του στο REUTERS για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου το 2014.
«Δεν ανακοίνωσα, είπαμε ότι το σκεφτόμαστε. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Από την πλευρά του το IIF, που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους αγοραστές ομολόγων, σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς όπως αναφέρει σε ειδική μακροσκελή έκθεση για την Ελλάδα, «σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι' αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την Τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020».

Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα το 2014

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων το 2014. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το ελληνικό κράτος θα επιδιώξει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων εντός του 2014. Ωστόσο, η ποσότητά τους θα είναι μικρή. 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως οι πληρωμές για τους τόκους πλέον έχουν μειωθεί πολύ, ενώ αποσαφήνισε πως μεγάλο μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον. Για τους λόγους αυτούς, σημείωσε, η Ελλάδα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αυτή τη μικρή ομολογιακή έκδοση.

Τι είναι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF

Ποιο είναι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και ποιος ο ρόλος του; Το Institute of International Finance, Inc. (IIF) είναι η παγκόσμια ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία δημιουργήθηκε από 38 τράπεζες, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες.
Ιδρύθηκε το 1983 ως απάντηση στη διεθνή κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980 και έχει έδρα την Ουάσινγκτον. Παράρτημ;a του υπάρχει στην Ασία με έδρα στο Πεκίνο. 
Στα μέλη του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων. Συνδεδεμένα μέλη περιλαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες, εμπορικές εταιρείες, οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και πολυμερείς οργανισμούς.

Το Ινστιτούτο εξυπηρετεί τα μέλη του με 3 διαφορετικούw τρόπους:

Με την παροχή αναλύσεων και ερευνών για τις αναδυόμενες αγορές και άλλα κεντρικά ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Με την ανάπτυξη και την προώθηση απόψεων και προτάσεων που επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πολυμερών οργανισμών, και γενικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με το συντονισμό ενός δικτύου ανταλλαγής απόψεων και προσφοράς ευκαιριών για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr via http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου