Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στο γύψο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τον ακροδεξιό πυρήνα της ΝΔ

Μεθοδεύσεις της ΝΔ για πάγωμα και αλλοίωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής
Η ΝΔ μεθοδεύει «θάψιμο» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου υπό την επιρροή του ακραίου συντηρητικού πυρήνα γύρω από τον πρωθυπουργό. Χρονοτριβεί και εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο δεν αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από το τέλος Ιουλίου.
Ακόμα και τότε όμως, θα έχει υποστεί ακροδεξιάς κοπής αλλαγές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κ.Ο. της ΝΔ θεωρεί το εν λόγω νομοσχέδιο «έκτρωμα» που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς «βελτιωτικές παρεμβάσεις».
Όπως γλαφυρά σχολιάζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη «κατατέθηκε για να αποσυρθεί και μετά να ξανακατεθεί, για να παραπεμφθεί εν συνεχεία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (σσ σήμερα εισάγεται προς επεξεργασία, τουλάχιστον 15 ημερών, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πριν διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και μετά ίσως κάπου, κάπως, κάποτε, να το ξαναδούμε»...
Ο ίδιος ο Αντ. Ρουπακιώτης, ζήτησε εκ νέου να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο «δεν έχει ταυτότητα, δεν φωτογραφίζει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Φαίνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει τη θέληση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα προοδευτικό προφίλ (που να έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο των κομπαρσών της ΝΔ που απλώς επικυρώνουν νομοθετήματα της Συγγρού και του Μαξίμου) και ασκούν πίεση για ταχεία και χωρίς αλλαγές κατάθεση του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του (και την «μικροκομματική» κόντρα με τη ΝΔ)... δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή, αναμασώντας την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων».
Σε αυτή τη θεωρία, την οποία καταργεί επί της ουσίας το νομοσχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα (δείτε εδώ), φαίνεται πως θα στηριχτεί και η στροφή 180 μοιρών της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ιδεολογικοποιήσει την κόντρα για το νομοσχέδιο και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της γαλάζιας πολυκατοικίας στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Μπροστά στον κεντρικό αυτό στόχο, η ηγετική ομάδα της ΝΔ δε φαίνεται να προβληματίζεται από τηνπιθανότητα μείζονος ενδοκυβερνητικής κρίσης, κρίσης που θα οξυνθεί αν αλλοιωθεί συμαντικά η φυσιογνωμία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η επιμονή της ΝΔ καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις με εμφανή την πολιτική κάλυψη των νεοναζί και μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ για να «παγώσει» το νομοσχέδιο είναι ότι με αυτό θα ενισχυθεί αντί να καταπολεμηθεί η Χρυσή Αυγή.

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Η ΝΔ στρώνει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής

Το σημερινό σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την υποκριτική στάση της ΝΔ:
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών.
Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης.
Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας.
Επιτέλους, να ενημερώσει η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της. Η υποκρισία έχει και τα όριά της».

left.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου