Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Εθνικά μνημεία... στο σφυρί

Θ. Φωτίου: Εκποιήσιμη η ιστορική μνήμη από την κυβέρνηση
 Προς εκποίηση έχει θέσει το Σκοπευτήριο Καισαριανής η κυβέρνηση, αφού το εθνικό μνημείο εντάσσεται στην αντίστοιχη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος για την περιβόητη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 20 κτίρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), σε όλη την Ελλάδα. "Η Ελλάδα είναι μια επενδυτική ευκαιρία" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στον Radio Marconi κι από ό,τι φαίνεται, σε αυτήν την προσφορά "ευκαιριών", κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν.
Το θέμα έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου, η οποία επεσήμανε ότι η ένταξη αυτής της έκτασης 99 στρεμμάτων, στη λίστα του (ΤΑΙΠΕΔ) "είναι μεγάλο ατόπημα", δεδομένης της "φοβερής και τρομακτικής" ιστορικότητας του μνημείου για τον τόπο, που κανονικά προοριζόνταν να αποδοθεί από τον ΟΣΚ στο Δήμο Καισαριανής. "Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πώς βρέθηκε η ιστορική έκταση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μέσα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΚ ΑΕ", ρώτησε η κα Φωτίου.

Καμία απάντηση από τον αν. υπουργό

Απέφυγε να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης, για την ακρίβεια απέφυγε και οποιαδήποτε αναφορά στο Σκοπευτήριο. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε σε διαβεβαιώσεις για το μέλλον του έργου του ΟΣΚ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι "θα πετύχουμε περιστολή του δημόσιου τομέα, καλύτερο συντονισμό, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιοτικότερο έργο με την συγχώνευση των τριών εταιρειών", δηλαδή των ΟΣΚ Α.Ε., ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. και Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ Α.Ε. και την μετατροπή τους σε ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. με τρεις αυτόνομους κλάδους.

Θ. Φωτίου: Εκποιήσιμη η ιστορική μνήμη από την κυβέρνηση
Αυτό είναι ανήκουστο, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί να βάλει στο ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά τον τόπο εκτέλεσης των Ελλήνων αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές. Η κυβέρνηση της δεξιάς θεώρησε ότι είναι εκποιήσιμη η ιστορική μνήμη, ίσως γιατί μέσα στις υπόγειες και υπορρήτες σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή, αυτοί οι τόποι μπορούν και να εκποιηθούν.

Λίγα λόγια για το Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Τον χώρο αυτό επέλεξαν ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών οι Γερμανοί και οι εκτελέσεις ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13εις, το 1943 άλλοι 147 και το 1944, εκτελέστηκαν 440 αγωνιστές.
Εκεί όμως εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί).
Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών - αγωνιστών το 1944, στην συντριπτική πλειονότητά τους έγκλειστοι της Ακροναυπλίας.
Ήταν 1η Μαΐου, όταν φόρτωσαν 200 αγωνιστές κατά του φασισμού σε έξι αυτοκίνητα και τους οδήγησαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στη διαδρομή ως το Σκοπευτήριο οι μελλοθάνατοι πέταξαν μέσα από τα αυτοκίνητα σημειώματα με διευθύνσεις των δικών τους με κάποιο μήνυμα. Όταν έφτασαν στο Σκοπευτήριο, τους χώρισαν σε εικοσάδες. Στην τελευταία εικοσάδα έβαλαν τον Σουκατζίδη, για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως διερμηνέα. Η πρώτη εικοσάδα πήρε θέση απέναντι από τις κάννες των όπλων. Ο επικεφαλής των Γερμανών γύρισε προς τον Σουκατζίδη:
- Ρώτησέ τους αν έχουν τίποτα να πουν.
Ο Σουκατζίδης μεταφράζει. Και τότε με μια φωνή οι μελλοθάνατοι απαντούν:
- Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά!
Μετά, ήρθε η σειρά της δεύτερης εικοσάδας, αλλά πριν πάρουν θέση απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα οι κατακτητές τούς υποχρέωσαν να φορτώσουν τους νεκρούς στα αυτοκίνητα. Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε αρκετές φορές, ώσπου στο τέλος δεν είχε μείνει κανείς ζωντανός από τους 200. Μόνο τους τελευταίους είκοσι, τους μετέφεραν οι Γερμανοί.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου