Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μας στρέφουν σκόπιμα στην ιδιωτική ασφάλιση

Η Τράπεζα της Ελλάδας προτρέπει τους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους, να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν στο μέλλον μία αξιοπρεπή διαβίωση του. Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχεται το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Δηλαδή, ο κ. Προβόπουλος και οι συνεργάτες τους εμφανίζονται ως ντίλερ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Πέραν της ύφεσης σε ποσοστό 4,6% για το 2013 και αύξηση της ανεργίας στο 28%, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας έκρυβε μία ακόμη έκπληξη. Αυτή τη φορά για τις συντάξεις. Το μόνο ποσό που θεωρείται δεδομένο είναι αυτό των
360 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση. Από εκεί και πάνω έχει… ο Θεός. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει και απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να τα ενισχύσει. Άρα όποιος σήμερα καταβάλει εισφορές και ευελπιστεί να πάρει μία καλή σύνταξη ας το ξεχάσει…
Το μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι νέοι ασφαλισμένοι και ειδικά αυτοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από το 2011. «Το ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά μέσο σε 48,5% μετά το 2020 έναντι 95,7% που ήταν πριν την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε το 2010», αναφέρεται στην έκθεση της Τ.τ.Ε. Αν κάποιος δηλαδή είχε μισθό 1.000 ευρώ, έπαιρνε σύνταξη 950 ευρώ. Μετά το 2020 θα παίρνει 480 ευρώ βάσει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αλλά και αυτά δεν είναι σίγουρα, δεδομένης της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. 360 ευρώ σύνταξη και πολλά είναι.    
«Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ελάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διαμέσο εισόδημα». Με λίγα λόγια λέει πώς οι συντάξεις που θα δίδονται θα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και το 2020 δεν είναι μακριά.
Και επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο για τους πολίτες (ήταν ικανές όμως οι κυβερνήσεις που πέρασαν να ληστέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να παίξουν τις περιουσίες τους στο Χρηματιστήριο ζημιώνοντας τα δις ευρώ) ο κ. Προβόπουλος και η παρέα του προτρέπουν τους ασφαλισμένους να στραφούν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης για να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και προτείνουν στην κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση.
Κατά τον κ. Προβόπουλο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στα χρεοκοπημένα ή ληστεμένα ασφαλιστικά ταμεία για να μην πέσει έξω το πρόγραμμα της τρόικας, αλλά και να ενισχύουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν με κανόνες ζούγκλας και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα πάρει τα λεφτά του πίσω.
Για το περίφημο PSI που έδωσε τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία για να σωθούν οι τράπεζες και οι μέτοχοι τους όμως ο κ. Προβόπουλος δεν λέει απολύτως τίποτα.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου