Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο μύθος της επένδυσης της COSCO

«Χωρίς σοβαρά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αλλά πολλαπλά για την κινέζικη εταιρεία και οικονομία, αποδεικνύεται η “επένδυση” του κινεζικού ομίλου της COSCO στον Πειραιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση.

...και προσθέτει:
Η COSCO παρέλαβε από τον Ο.Λ.Π. την προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ μαζί με όλον τον μηχανολογικό εξοπλισμό και με τον μεγαλύτερο πελάτη (τρίτο σε παγκόσμια κατάταξη).Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που προστέθηκε προήλθε μόνο από κινέζικες εταιρείες, στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι το συνολικό τίμημα δεν ήταν 4,3 δις ευρώ, που διαλαλούσαν οι «πραματευτές» της δημόσια περιουσίας, αλλά μόλις 500 εκατ. Ευρώ, όπως αναγκάστηκε να δηλώσει η ίδια η COSCO στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ.
Την στιγμή που ο ΟΛΠ φορολογείται με 2% επί του τζίρου, επιπλέον της φορολόγησης των κερδών, στην COSCO επιστρέφεται ακόμη και ο Φ.Π.Α και το δημόσιο έχει μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων από τις φοροαπαλλαγές που χαρίστηκαν στην κινέζικη εταιρεία.
Στην πορεία φάνηκε ότι, ούτε τα έσοδα του ΟΛΠ αυξήθηκαν από την παραχώρηση, ούτε τα φορολογικά έσοδα του κράτους από τη δραστηριοποίηση της COSCO, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία αύξησαν τα έσοδα τους από τις “νέες” θέσεις εργασίας, αλλά ούτε η τοπική και εθνική οικονομία ωφελήθηκε.
Τέλος, το μεγάλο παραμύθι της αύξησης της απασχόλησης με 4.000 νέες θέσεις εργασίας, δεν ήταν παρά μόνο 200 θέσεις επισφαλώς εργαζόμενων, αφού όταν αποχώρησε ο ΟΛΠ δούλευαν στο τέρμιναλ 500 εργαζόμενοι με θεσμοθετημένες εργασιακές σχέσεις. Από τους περίπου 700 εργαζόμενους σήμερα, μόνο οι 250 είναι με μόνιμη σχέση εργασίας, οι υπόλοιποι είναι με συμβάσεις μέσω εργολάβων, με χαμηλά ημερομίσθια, χωρίς (βαρέα-ανθυγιεινά), με συνθήκες ασιατικών χωρών, χωρίς κανονισμούς ασφάλειας, με σοβαρά ατυχήματα, με απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, χωρίς τα δικαιώματα που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για κλειστή εργασιακή ζώνη αποικίας, για την οποία μάλιστα διαπραγματεύονται την επέκτασή της.
Αυτός είναι ο μύθος της επένδυσης της COSCO, η οποία ετοιμάζεται για πλήρη επικράτηση όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει όλες τις πύλες των λιμανιών μας στην κινέζικη εταιρεία και τα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό και αποκρύπτουν ότι, από τις ιδιωτικοποιήσεις μόνο ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται.

left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου