Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Να κλείσουν τα κρατητήρια-κολαστήριο της Ομόνοιας

Παραθέτουμε, άνευ σχολιασμού, την κατάσταση που αντίκρισαν οι βουλευτές Β. Κατριβάνου και Χ. Καραγιαννίδης, και αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαωμάτων, που επισκέφθηκαν σήμερα το ΑΤ Ομονοίας:
Κρατούμενος στα κρατητήρια της Ασφάλειας με κομμένο πόδι από τις αρχές Μαΐου, κοιμάται σε τσιμέντο, άλλος είναι άρρωστος και άπλυτος επί δύο εβδομάδες και δεν παίρνει ρούχα για να αλλάξει. Το κρατητήριο δεν έχει εξαερισμό. Οι κρατούμενοι κοιμούνται κατάχαμα με πανωσέντονο, ή πάνω σε σεντόνι χωρίς σκέπασμα. Πίνουν νερό από την τουαλέτα με τις χούφτες, καθώς δεν υπάρχουν ποτήρια. Τρώνε μια φορά τη μέρα, και συχνά χρειάζεται έντονη διαμαρτυρία για να τους δοθεί ακόμα και αυτό. Δεν έχουν
καν πρόσβαση σε τηλέφωνο. Ο χώρος για τις γυναίκες κρατούμενες είναι η είσοδος στο κρατητήριο, και εκεί κοιμούνται όρθιες ή καθιστές, μπροστά στις τουαλέτες.
Λίγο «καλύτερα» είναι τα πράγματα στα κρατητήρια του Τμήματος, καθώς για την επίσκεψη εκεί είχε προηγηθεί ειδοποίηση. Εκεί οι κρατούμενοι καταγγέλλουν αστυνομική βία, ενώ η διοικητική κράτηση μπορεί να κρατήσει ως και 14 μήνες, σε ένα χώρο που στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει φυσικό φως. Μεταξύ των κρατούμενων βρίσκεται πρόσφυγας από τη Συρία, ενώ στον ίδιο χώρο κρατούνται τοξικοεξαρτημένοι με στερητικά σύνδρομα και άνθρωπος με βαριά ψυχική νόσο, που ουρεί μέσα στο χώρο κράτησης. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί του Τμήματος δεν παίρνουν καν είδη προσωπικής υγιεινής, βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις και δεν καλύπτουν καν το οργανόγραμμα.
Οι λέξεις «κόλαση» και «ντροπή» είναι ανεπαρκείς για να περιγράψουν το αίσχος του ΑΤ Ομονοίας και του κρατητηρίο της Ασφάλειας, στο οποίο θυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν χάσει τη ζωή τους κρατούμενοι.  Ο κύριος Δένδιας θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «ρωμαϊκό δίκαιο»; Θα παρέμβει επιτέλους η Δικαιοσύνη; Έχει κανείς την ευθιξία να παραιτηθεί; Τι άλλο πρέπει να γίνει μέχρι να κλείσουν επιτέλους τα κρατητήρια-κολαστήρια;

 http://www.rednotebook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου