Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

21/05: Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: συζητώντας για παραδείγματα αυτοδιαχείρισης σε Αργεντινή και Ελλάδα (Zanon – BIO.ME)

Τρίτη 21 Μάη, στις 18.30 στο κτίριο του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134-136, πλατεία Ασωμάτων)
 Την Τρίτη 21 Μάη, στις 18.30, το Δίκτυο Επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: “Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός- συζητώντας για τα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης σε Zanon- ΒΙΟΜΕ.”
Ομιλητές ο Raul Godoy εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Zanon στην Αργεντινή, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων από τη ΒΙΟΜΕ και η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου οικονομολόγος.
Το 2001, κατά το μεγάλο οικονομικό κραχ στην Αργεντινή το εργοστάσιο κεραμικών Zanon κλείνει αφήνοντας απλήρωτους τους εργάτες ,οι οποίοι και αποφασίζουν την αυτοδιαχείρισή του. Η επιχείρηση γίνεται ξανά κερδοφόρα και προσφέρει σε πρώτη φάση 170 νέες θέσεις εργασίας. Ο πρώην ιδιοκτήτης Luigi Zanon θα προσπαθήσει με νόμιμα και παράνομα μέσα να ανακτήσει το εργοστάσιο. Μετά από 9 χρόνια σκληρού αγώνα των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας, το επαρχιακό νομοθετικό σώμα θα ταχθεί υπέρ της απαλλοτρίωσης του εργοστασίου κεραμικής και της παράδοσης του στο συνεταιρισμό των εργαζομένων.
Το 2012 στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου, στην Ελλάδα των εκατομμυρίων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, το παράδειγμα των εργαζομένων της ΖΑΝΟΝ παίρνει σάρκα και οστά, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Η θυγατρική της πτωχευμένης πλέον Φίλκερμαν-Τζόνσον ανοίγει ξανά τις πόρτες της στις 12 Φεβρουαρίου 2012 από 36 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δέχονται καθημερινά αιτήσεις για δουλειά στο εργοστάσιο. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ως Δίκτυο Επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων σας καλούμε την Τρίτη 21 Μάη, στις 18.30 στο κτίριο του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134-136, πλατεία Ασωμάτων) να συζητήσουμε για το παράδειγμα της Αργεντινής και της Ελλάδας για έναν άλλο κόσμο ο οποίος πέρα από εφικτός είναι και υπαρκτός. Να μοιραστούμε τις εμπειρίες των εγχειρημάτων που βάζουν στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σπάνε τους μονοδρόμους δημιουργώντας εναλλακτικά μονοπάτια.
Αμέσως μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει προβολή των ντοκιμαντέρ:

* Ζανόν: Εργοστάσιο χωρίς αφεντικά

* ΒΙΟ.ΜΕ: Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου