Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τσίπρας, Λάρα και Μελανσόν στη Μαδρίτη: Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικας


Του Αργύρη Παναγόπουλου
Ο Κάγιο Λάρα, ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν και ο Αλέξης Τσίπρας δίνουν το παρόν στη Μαδρίτη για να στηρίξουν τις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου με σύνθημα: "Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικας".
Η μάχη εναντίον της τρόικας και η πολιτική εναντίον της λιτότητας ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014 αποτελεί το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην ισπανική βουλή ανάμεσα στον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς, Κάγιο Λάρα, και τον επικεφαλής του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ενώ την Παρασκευή ο Κ. Λάρα θα
συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος της ριζοσπαστικής αριστεράς και ιδίως του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη για να αντιστρέψουμε την νεοφιλελεύθερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, υπογράμμισε ο Κ. Λάρα.
Η Ενωμένη Αριστερά ανακοίνωσε το προηγούμενο Σάββατο ένα μανιφέστο με στόχο την τελική αντεπίθεση εναντίον της πολιτικής του Ραχόι, καλώντας όλα τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τις κοινωνικές και συλλογικότητες, τους διανοούμενους, τους ανέντακτους της αριστεράς και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν στις Ευρωεκλογές του 2014 την Ενωμένη Αριστερά.
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν κατανοήσει εδώ και καιρό ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει και εάν δεν συνοδευτεί με ένα σχέδιο για την αλλαγή των υποδομών, δομών και λειτουργιών της; Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν καλέσει τους πολίτες των χωρών τους σε μια συνολική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της λιτότητας και της τρόικας καλώντας για μια "δημοκρατική εξέγερση", "κοινωνική ανυπακοή" ή "επανάσταση από τα κάτω" με τον προοπτική να δημιουργήσουν νέες και πλατιές συμμαχίες που να ανατρέψουν τις πολιτικές των Μνημονίων.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία την 1η Ιουνίου με σύνθημα: ¨Λαοί ενωμένοι εναντίον της τρόικα", ξεκινούν από την εμπορεία του πορτογαλικού συλλόγου "Γαμείστε την τρόικα", που κατέφερε να κινητοποιήσει 1,5 εκατομμύρια πολιτικών εναντίον των πολιτικών λιτότητας.
Στην Ελλάδα οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμπέσουν με τη διοργάνωση του AltesSummit.
O K. Λάρα και ο Ζ. Μελανσόν θα δώσουν σήμερα το απόγευμα στις 17.00 συνέντευξή Τύπου στο κέντρο της ισπανικής διανόησης στη Μαδρίτη Círculo de Bellas Artes de Madrid, ενώ την Παρασκευή στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο "Σπίτι της Αμερικής" στη Μαδρίτη με ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο Α. Τσίπρας.
Η ισπανική ενωμένη αριστερά δίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία του Α. Τσίπρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφασή της να συντονίσει τη συζήτηση η Γιολάντα Ντίας, η αρχιτέκτονας του ΣΥΡΙΖΑ της Γαλικίας.

 https://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου