Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ένοχες οι τρεις διαδηλώτριες για τα επεισόδια στις Σκουριές

Ένοχες κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής οι τρεις γυναίκες που κατηγορούνταν για τα προ ημερών επεισόδια στο δάσος των Σκουριών στη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού.


Δυο εξ αυτών, μία 25χρονη και μία 40χρονη, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επτά μηνών, η καθεμιά, και η τρίτη, ηλικίας 39 ετών, σε φυλάκιση 6 μηνών και 10 ημερών.
Κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο τις έκρινε ένοχες, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας, της εξύβρισης, της απρόσκοπτης απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου και της πρόκλησης ελαφρών σωματικών βλαβών.
Οι ποινές είναι με 3ετή αναστολή, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε και στις τρεις το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Την ενοχή των τριών γυναικών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας Μαγδαληνή Γαλάταλη.
Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις πράξεις που τους καταλογίζονται, κάνοντας λόγο για προσχηματικές κατηγορίες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, που έγινε στις 12 Μαΐου, κατά της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές και, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που κινούνταν στην περιοχή, ήρθαν αντιμέτωπες με δυνάμεις της αστυνομίας.
Έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις συντοπίτισσές τους.
Νωρίτερα σήμερα, ελεύθεροι είχαν αφεθεί μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Χαλκιδικής, οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ανακριτής και εισαγγελέας, με σύμφωνη γνώμη, αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ, επιπλέον, στον έναν επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 8.000 ευρώ.
Οι δύο άνδρες (θείος και ανιψιός) από τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, κατηγορούνται ότι συνέδραμαν υποστηρικτικά στους δράστες της επίθεσης, κλείνοντας με κομμένους κορμούς δέντρων τους δρόμους γύρω από το εργοτάξιο για την αποτροπή ενδεχόμενης καταδίωξης. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση βασίστηκε στην καταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων, χωρίς όμως να υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.
Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 20 άτομα, από τους οποίους ήδη έχουν προφυλακιστεί δύο.
Σήμερα επρόκειτο να απολογηθεί ένας ακόμη κατηγορούμενος, κάτοικος Ιερισσού Χαλκιδικής, ο οποίος όμως πήρε προθεσμία για την προσεχή Πέμπτη.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου