Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Τελειώνει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, έχει τελειώσει προ πολλού. Εμείς θα λέγαμε ότι η ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ μπήκε το 1996 όταν στην ηγεσία του κόμματος είχε βρεθεί ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος το μετάλλαξε.
Τώρα τελειώνει και το (πρώην) ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενός ολίγιστου πολιτικού ανδρός, ο οποίος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε περισσότερο παρά ο επικεφαλής μιας κυβερνητικής συνιστώσας που στο συλλογικό ασυνείδητο έχει καταγραφεί ως "ουρά της ΝΔ".
Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή το (πρώην) ΠΑΣΟΚ ή άλλως κόμμα Βενιζέλου ή άλλως "ουρά της ΝΔ", πέραν του ότι αποτελεί έναν υπερσυντηρητικό και αντιδραστικό πολιτικό φορέα, το μόνο που προσφέρει είναι να συμβάλλει με τον τρόπο του στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, με τρόπο που ευνοεί την επέλαση της μνημονιακής λαίλαπας. Πέραν από κάποιους ανθρώπους των μηχανισμών, οι οποίοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχουν εκ νέου στη νομή της εξουσίας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραδοσιακών δημοκρατικών ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο ΠΑΣΟΚ για λόγους ιστορικούς ή για λόγους κομματικού πατριωτισμού. Το γεγονός ότι ένα σεβαστό τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης παραμένει εγκλωβισμένο στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί οπωσδήποτε δυσκολίες σε ότι έχει να κάνει με τον σχηματισμό αυτοδύναμης προοδευτικής ή Αριστερής ή αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
Η σύγκρουση Παπανδρέου - Βενιζέλου οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην τελική διάλυση και είναι αμφίβολο αν το κόμμα Βενιζέλου θα καταφέρει στις επόμενες εκλογές να εισέλθει στη βουλή. Εξάλλου, το πενιχρό ποσοστό, σε σχέση με τα μεγέθη του παρελθόντος, το κόμμα Βενιζέλου το λαμβάνει εξαιτίας της συμμετοχής των Παπανδρεϊκών. Η δυναμική του Ευάγγελου Βενιζέλου και η επιρροή στον κοινωνία είναι μηδαμινή. Βέβαια, ταυτόχρονα, όπως μαθαίνει το Periodista.gr εξαιρετικά μεγάλη είναι η ανησυχία στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου που θα βρουν καλύτερο συνέταιρο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
Κατά τα άλλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ με ενημερωτικό σημείωμα, περιέγραψε το περιεχόμενο της συνάντησης.
Δεν είχε σκοπό να εστιάσει τη δημόσια συζήτηση στο θέμα αυτό, που αδικεί το ΠΑΣΟΚ γιατί παρόμοια προβλήματα έχουν και άλλα κόμματα, χωρίς να δείχνουν την ίδια ευαισθησία αλλά και γιατί είναι ανοικτά και τρέχουν πολλά ζητήματα κρίσιμα για την πορεία της οικονομίας και τη ζωή των πολιτών.
Επειδή όμως, σε ανακοίνωση του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι στη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου «εξέφρασε την οργή του για απαράδεκτες, άθλιες κι ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα την περίοδο της προεδρίας του» και ότι μίλησε για διαλυτική κατάσταση και μεταφορά ψευδών και συκοφαντιών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθούν τα εξής, προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων: Τη συνάντηση ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε στην διάθεση του κ. Παπανδρέου αναλυτικό φάκελο των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κόμματος και ιδίως με την εξέλιξη του δανεισμού, των εσόδων και των δαπανών, την περίοδο 2003-2011.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη να διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Ο έλεγχος στοχεύει στην χάραξη μιας καθαρής διαχωριστικής γραμμής, καθώς τώρα μόνο το μοντέλο μιας λιτής, αυτοχρηματοδοτούμενης διαχείρισης, μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει αποδεκτό από τη κοινωνία.
Ο κ. Βενιζέλος παρότρυνε τον κ. Παπανδρέου, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται από διάφορα δημοσιεύματα, να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τον ενημέρωσε επίσης ότι ζήτησε, πριν την υποβολή της έκθεσης των ελεγκτικών εταιρειών, να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τυχόν αναγκαίες εξηγήσεις και να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα παραστατικά.
Εκθεση των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί και δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν στοιχεία είναι αυθαίρετες. Τον ενημέρωσε επίσης ότι, όπως έχει δημόσια ανακοινωθεί, τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα συζητούνται αναλυτικά στα συλλογικά καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ μπορούν να βασιστούν μόνο στη διαφάνεια, την αλήθεια, την συλλογικότητα και τις καταστατικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Τα όργανα που ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αρμόδια και υπεύθυνα για την πορεία της παράταξης και ίδιος ο κ. Παπανδρέου που ως πρώην Πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής, μετέχει στην ΚΠΕ, θα έχει τη δυνατότητα να μετάσχει στη σχετική συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου