Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την κυπριακή Βουλή

Με 29 ψήφους υπέρ, 27 κατά και καμία αποχή, εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής.
Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7 παρά 10 το βράδυ.
Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, τάχθηκαν κατά.
Νωρίτερα, υπερψηφίστηκαν, εν μέσω διαφωνιών, από την Ολομέλεια τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ένα νέο φόρο ακινήτων καθώς και την αύξηση του κόστους λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε απευθύνει έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στον Κόρνο.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε πολύ σκληρό το μνημόνιο, χάρη στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οδυνηρές θυσίες σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μονόδρομος, είπε ο κ Νεοφύτου, γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει συγκρατημένη προοπτική για να μας βγάλει από τη θαλασσοταραχή σε στερεό έδαφος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε πως «εγκρίνουμε τη δανειακή σύμβαση επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή και επειδή δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη πτώχευση της πατρίδας μας». Στην ομιλία του ανέφερε ότι στόχος μας είναι το ταχύτερο να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο και την Τρόικα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει τις μάχες της και να προβάλει τις διεκδικήσεις της στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι άνευ λόγου και ουσίας, καθώς ήδη μνημονιακά νομοσχέδια εφαρμόζονται και εξήγησε ότι θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ,ώστε να δοθεί πίστωση 100 ημερών για να σχεδιαστεί και να αρχίσει να υλοποιείται η έξοδος από το Μνημόνιο και την Τρόικα.
Η θέση του, είπε, είναι αντιτροϊκάνη και αντιμνημονιακή και πρόσθεσε πως το ορθό της στιγμής, είναι να ψηφίσουμε «ναι» για να μην έρθει και το τέταρτο μνημόνιο, εξηγώντας ότι το μνημόνιο που τίθεται σε ψηφοφορία είναι το τρίτο.
«Σήμερα δε συζητάμε τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αλλά τη διάσωση της χώρας από ένα Μνημόνιο, το οποίο όπως τελικά διαμορφώθηκε απειλεί το μέλλον μας, δήλωσε ο γγ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «οδηγηθήκαμε εκεί γιατί είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας, για την οποία ο νυν είχε απειλήσει μέχρι και με ποινικές ευθύνες τον τέως Πρόεδρο».
Η ψήφος της ΕΔΕΚ «δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, «για ένα Μνημόνιο που θα είναι αναπτυξιακό και που θα οδηγεί έξω από τη σημερινή καταθλιπτική αιχμαλωσία και τις ανάλγητες συμπεριφορές της Τρόικας».
Υποστήριξε δε ότι σήμερα ζούμε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό πόλεμο, προσθέτοντας ότι ολόκληροι λαοί υποφέρουν εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων που τους επιβάλλονται».Πρόσθεσε ότι η συνταγή της τραπεζικής ένωσης που προτείνεται για την επούλωση των πληγών που δημιουργεί η κατάρρευση διαφόρων τραπεζών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο σωτήρια δεν θα αποδειχθεί, τουλάχιστον για την Κύπρο.
Ο βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι εάν υπερψηφιστεί το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που θα σημαίνει εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας, η Βουλή δεν έχει ρόλο και πρέπει όλοι οι βουλευτές να παραιτηθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα ακολουθήσουν πιέσεις για το Κυπριακό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου