Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

1η Ιουνίου: Λαοί ενωμένοι απέναντι στην τρόικα

Στις 26 Απριλίου συναντήθηκαν στην Λισαβόνα εκπρόσωποι κινημάτων από πολλές χώρες της Ε.Ε. και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διαμαρτυρία την 1η Ιουνίου ενάντια στην λιτότητα. Ακολουθεί όλο το κείμενο του καλέσματός τους.
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια βίαιη επίθεση του οικονομικού κεφαλαίου που αντιπροσωπεύουν η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν και οι συνεχιζόμενες κυβερνήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές που διαλύουν τους πολίτες.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η πρακτική αξιοποιείται για να σπάσουν τους λαούς, να τους κάνουν σκλάβους των χρεών και της λιτότητας. Αυτή η πολεμική που διαπερνά όλη την Ευρώπη πρέπει να παταχθεί με διεθνή αγώνα.
Κάθε ένας από εμάς, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε σπίτι, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του, νιώθει τις άμεσες συνέπειες των μέτρων που καταστέλλουν τα δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από δεκαετίες αγώνων. Των μέτρων που εκτινάσσουν την ανεργία. Των μέτρων που ιδιωτικοποιούν όσα μπορούν να αποφέρουν κέρδη περιθωριοποιώντας την κυριαρχία των χωρών υπό την προπαγάνδα «της εξωτερικής βοήθειας».
Είναι επιτακτικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αμυνθούμε και να αποτάξουμε αυτή την επίθεση.
Το κάλεσμα που κάναμε για μια αποκεντρωμένη διεθνή διαμαρτυρίαδιαχύθηκε σε δεκάδες κινήματα στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία, στην Σκωτία, στην Γερμανία και στην Σλοβενία. Αρκετοί ακτιβιστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συναντηθήκαμε στις 26 Απριλίου στην Λισαβόνα όπου συζητήθηκε ακριβώς αυτή η διεθνής πρόταση. Στο τέλος καταλήξαμε σε συμφωνία για να πραγματοποιήσουμε την 1η Ιουνίου μια διεθνή διαμαρτυρία με το κοινό σύνθημα: «Λαοί Ενωμένοι Ενάντια στην Τρόικα».
Πρόκειται για την αρχή μιας αποκεντρωμένης συμμετοχικής διαδικασίας.Επιθυμούμε να χτίσουμε την διαδικασία αυτή συλλογικά, με την ελπίδα να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις.
Η ημερομηνία της διαμαρτυρίας θα διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη και τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτή και να εναντιωθούν απέναντι στην τρόικα και στην λιτότητα ώστε οι λαοί να πάρουν ξανά τις ζωές τους στα χέρια τους.
Καλούμε όλους τους πολίτες, κομματικοποιημένους ή όχι, άνεργους ή μη, ελπιδοφόρους ή απελπισμένους: Ελάτε μαζί μας!
Καλούμε όλες τις πολιτικές οργανώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τα κόμματα, τις κολλεκτίβες, τις άτυπες ομάδες: Ελάτε μαζί μας!
Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις επαφές μας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο με ενωμένες φωνές μπορούμε να σταματήσουμε τα κύμματα λιτότητας που έρχονται. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν διατυπώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν ανέχονται άλλες θυσίες στο όνομα ενός μέλλοντος που δεν θα έρθει ποτέ. Έχει έρθει η ώρα για μια μαζική διαμαρτυρία των λαών που είναι ικανοί με την μάχη τους να σταματήσουν αυτές τις πολιτικές.
Από τον Βορρά ως τον Νότο της Ευρώπης, ας ξεχυθούμε στους δρόμους ενάντια στην λιτότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου