Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Το ΕΣΡ «αθώωσε» το Mega για το παραποιημένο βίντεο Διαμαντόπουλου

Με το επιχείρημα πως «πρόκειται για θέση της κυβέρνησης» το ΕΣΡ έστειλε στο αρχείο την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Mega για τη μετάδοση ενός μονταρισμένου βίντεο, στο οποίο φαινόταν ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος υποστήριζε την τρομοκρατική επίθεση στο «The Mall».
Όπως αναφέρουν οι typologies, «σε πανελλαδική εμβέλεια, ο βουλευτής εμφανίζοταν να υποστηρίζει την τρομοκρατική επίθεση στο The Mall και ταυτόχρονα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου ζητούσε την παραίτησή του. Το ΕΣΡ έκρινε πως επρόκειτο για «δήλωση» και πως το επίμαχο βίντεο που εμφάνιζε το Β. Διαμαντόπουλο ως «τρομοκράτη», «δεν ήταν παραποιημένο», θεωρώντας πως δεν έχει ευθύνη το Mega για τη μετάδοση του.
Το ΕΣΡ «υιοθέτησε» σχεδόν αυτούσια τη θέση του Mega και με 5 ψήφους υπέρ και 2 κατά, έστειλε την υπόθεση στο αρχείο. Μειοψήφησε η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, η οποία πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο 50.000 ευρώ και ο Γιάννης Παπακώστας που πρότεινε χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.
Το ΕΣΡ με την απόφαση του αυτή, δείχνει να πετάει στο καλάθι των αχρήστων τη βασική αρχή της δημοσιογραφίας που είναι η διασταύρωση των γεγονότων πριν αυτά μεταδοθούν ή τυπωθούν. Παράλληλα προκαλεί μεγάλη ανακούφιση στο Mega, «σώζοντάς» το από μια μεγάλη χρηματική αποζήμιωση προς το βουλευτή, ο οποίος έχει προσφύγει στα δικαστήρια, καθώς θα έχει να επιδείξει την απόφαση του ΕΣΡ.
Πλέον ανοίγει το δρόμο για τη θεσμική αναγνώριση της συκοφαντίας στα δελτία ειδήσεων με τη θέση πως το μέσο δεν έχει ευθύνη να ελέγξει εκ των προτέρων τα βίντεο που λαμβάνει από τρίτες πηγές.

Πηγή: typologies.gr via http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου