Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Πορτογαλία: «Fuck Troika»

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πάνω από 20 πόλεις της Πορτογαλίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας και με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας στη χώρα με στόχο να ελέγξουν την εφαρμογή του προγράμματος.


 Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών με το κεντρικό πανό να γράφει «Γάμα την Τρόικα, θέλουμε τη ζωή μας πίσω». «Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση», «Η Πορτογαλία στις κάλπες», «Εκλογές τώρα», «Συμμετοχική δημοκρατία», έγραφαν άλλα πανό. Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια που συνδέονται με την «Επανάσταση των Γαρίφαλων» του 1974, όπως το Grandola, Vila Morena
Η Πορτογαλία αναμένεται να καταγράψει τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης το 2013, ενώ η ανεργία βρίσκεται επίπεδα ρεκόρ (17,6%).
Η πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων ανήκει στο κίνημα της «15ης Σεπτεμβρίου» που έχει και στο παρελθόν πραγματοποιήσει μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το πρόγραμμα λιτότητας.
«Θέλουμε να δείξουμε πως υπάρχουν εναλλακτικές στην λιτότητα, πως είναι εφικτή μια διαφορετική πολιτική», ανέφερε ένας εκ των επικεφαλής του κινήματος, που οργανώνεται κυρίως μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, θα συμμετείχε στις διαδηλώσεις, όπως και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι συνταξιούχοι και οι στρατιωτικοί.
Παράλληλα το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Πορτογάλους σε ευρωπαϊκές πόλεις  όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη κ.α. (Φωτογραφίες από συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Πορτογαλίας στο Βερολίνο).

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου