Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Η περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου»

Στη διάθεση του τόπου για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος προτίθεται να θέσει ολόκληρη την «τεραστίων διαστάσεων», όπως τη χαρακτήρισε, περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, επανέλαβε την εισήγηση του για έκδοση εθνικού ομολόγου. 
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι ο ίδιος είπε ξεκάθαρα προς τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
«Όλες οι ενορίες, όλες οι Μητροπόλεις, όλα τα μοναστήρια θα πάρουν ομόλογα» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι «η περιουσία ολόκληρη της Εκκλησίας είναι στη διάθεση αυτού του τόπου για να στηριχτεί ο λαός, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σταθούμε στα δικά μας τα πόδια».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Εκκλησία το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για υποθήκευση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της Εκκλησίας και το αντίτιμο να το επενδύσουμε στα ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος» δήλωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει εκτιμηθεί το ποσό με το οποίο μπορεί η Εκκλησία να συμβάλει, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως όπως είναι γνωστό, «η περιουσία της Εκκλησίας είναι τεραστίων διαστάσεων» και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση αλλά και τη βεβαιότητα ότι και ο λαός θα στηρίξει το κράτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι νοιώθει πως πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή απόφαση της Βουλής για καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη του βουλευτές γιατί, όπως είπε, «πήραν μια ορθή απόφαση και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους».
Σε ερώτηση πως αντίκρισε ο Πρόεδρος την πρόταση για έκδοση ομολόγων, ο Αρχιεπ[ίσκοπος είπε ότι «θα υπάρξει μια Επιτροπή που θα το δουλέψει το όλο θέμα και μετά θα πάει στη Βουλή σίγουρα. Δεν θα αποφασίσω εγώ, εμείς θα το υποστηρίξουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο θα έχει επικοινωνία με τον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας «δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση»

 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου