Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πρόσφυγες και μετανάστες «Into the fire» of Athens

To Into the fire είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί και καταγράφει τη ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2013 θίγοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη συνεχώς αυξανόμενη ρατσιστική βία. Έκανε διαδικτυακή «πρεμιέρα» την Κυριακή 21 Απριλίου.
Το «Into the fire» είναι το προϊόν της έρευνας των Γκάι Σμώλμανκαι Κέητ Μάρα, οι οποίοι βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στην Ελλάδα για να γυρίσουν μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη λιτότητα.
Συνομιλούν με ανθρώπους εξαθλιωμένους οι οποίοι πέρασαν στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης και, εξαιτίας της νομοθεσίας, έμειναν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μια χώρα υπό μεγάλη κρίση με δαιδαλώδεις διαδικασίες για χορήγηση ασύλου και αδειών.
Κατέγραψαν ακόμη το σκληρό πρόσωπο της συνεχώς αυξανόμενης ρατσιστικής βίας στη χώρα με επιθέσεις και δολοφονίες ανθρώπων και καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες μεταναστών σημειώνοντας τις καταγγελίες για τις δράσεις της Χρυσής Αυγής. Έλληνες πολίτες που μιλούν στο ντοκιμαντέρ κάνουν λόγο για ρατσιστικές ακρότητες αλλά και αλόγιστη βία από την πλευρά της ΕΛΑΣ.
«Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λένε ορισμένοι από τους μετανάστες «είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία χώρα από την οποία ούτε μπορούμε να φύγουμε ούτε να παραμείνουμε» και ζητούν απλά λύση στα προβλήματά τους και κυρίως αλληλεγγύη και προστασία από τις συνεχόμενες επιθέσεις και δολοφονικές απόπειρες.
Το «Into the Fire» χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω crowd funding, δηλαδή από δωρεές, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ενώ οι συντελεστές του αναφέρουν ότι δεν έχει πληρωθεί κανένας και δεν πρόκειται, καθώς «είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί».

Βιογραφικά συντελεστών
Μια από τις προηγούμενες δουλειές του Guy Smallman είναι το «15 Million Afghans» ένα ντοκιμαντέρ για τους άνεργους του Αφγανιστάν. Ο ίδιος, ως φωτορεπόρτερ έχει εργαστεί σε όλη την Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καλύπτοντας τον πόλεμο στον Λίβανο (2006) και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν. Δουλειά του έχει επίσης παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου (εφημερίδες και περιοδικά) και των Media (BBC, Channel 4 και ITV) του Ην. Βασιλείου.
Η Kate Mara σπούδασε «Film and Video» στο University of the Arts London. Αποφοιτώντας με «First Honours» εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας σε παραγωγή και post production, με ειδίκευση τα συμμετοχικά μέσα ενημέρωσης και ντοκιμαντέρ, σε κοινοτικό πλαίσιο. Το Into the Fire πρόκειται για την πρώτη της ανεξάρτητη παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου