Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Fast track «σκούπα» σε Μεταξουργείο-Κεραμεικό

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ανοίγει το δρόμο σε ιδιωτική επένδυση προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί, 30 ακίνητα θα μετατραπούν σε «πρότυπες φοιτητικές κατοικίες», εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, γραφεία για εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» κ.ά., τα οποία θα ενοικιάζονται ή θα πουληθούν
Του Βασίλη Γεώργα
Επιχείρηση-σκούπα στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για να… «καθαρίσει» την περιοχή από μετανάστες, οίκους ανοχής και εμπόριο ναρκωτικών και να ανοίξει τον δρόμο σε μια ιδιωτική επένδυση για τη fast track αξιοποίηση 30 ακινήτων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση και ο επενδυτής Ιάσονας Τσάκωνας, που ελέγχει την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros, βιάζονται για να προλάβουν τις προθεσμίες ένταξης της επένδυσης σε ειδικό νόμο που προβλέπει φοροαπαλλαγές και γι’ αυτό δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι γειτονιές από την Ομόνοια μέχρι τις παρυφές της Ακαδημίας Πλάτωνος να αποτελέσουν θέατρο ανθρωποκυνηγητού ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και… παράνομους ή κατατρεγμένους που κατοικοεδρεύουν στην περιοχή.
Η συμβολή της αστυνομίας στις υπηρεσίες του ιδιώτη θα είναι καταλυτική για την «προετοιμασία» της επένδυσης, όπως επιβεβαιώθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της εταιρείας Oliaros, των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ μέσω του προγράμματος Jessica.
«Τέθηκαν αναλυτικά τα θέματα ασφάλειας της περιοχής σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Εχουν δημιουργηθεί συνθήκες “γκετοποίησης” στην περιοχή και ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι σημαντικός» δήλωσαν χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, προαναγγέλλοντας στην ουσία ένα ακόμη πογκρόμ κατά των παράνομων πορνείων και των μεταναστών.
Η επένδυση που προωθεί ο 39χρονος επιχειρηματίας Ι. Τσάκωνας στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα τρέξει με διαδικασίες fast track.
Πρότυπες κατοικίες
Αφορά τη μετασκευή 30 κτιρίων της περιοχής (σ.σ. η εταιρεία του έχει αγοράσει πάνω από 65 ακίνητα, διατηρητέα και οικόπεδα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη), τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει, θα μετατραπούν σε «πρότυπες φοιτητικές κατοικίες», εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, γραφεία για εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» κ.ά., τα οποία θα ενοικιάζονται ή θα πουληθούν. Εξ ου και οι επίμονες πιέσεις των επενδυτών να «καθαρίσει» η περιοχή κυρίως από τα περίπου 70-80 πορνεία που κατά την εκτίμησή τους λειτουργούν παράνομα και έχουν δημιουργήσει συνθήκες «γκέτο».
Στόχος είναι οι σχετικές αδειοδοτήσεις και η υπογραφή των συμβάσεων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και το έργο να τελειώσει το 2015, ώστε ο επενδυτής να απολαύσει όλες τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για την αποκατάσταση οικημάτων της περιοχής. Αλλιώς, έχει δηλώσει ότι θα τα παρατήσει και θα φύγει…
Η εταιρεία Oliaros (σ.σ. από την αρχαία ονομασία της Αντιπάρου Ωλίαρος»), που «τρέχει» ο Ι. Τσάκωνας, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα fund που διαχειρίζεται κεφάλαια και άλλων μετόχων. Εχει ήδη επενδύσει από το 2004-2005 σε ένα μεγάλο οικιστικό σχέδιο ανάπτυξης 25 πολυτελών κατοικιών σε έκταση 550 στρεμμάτων στην Αντίπαρο, ενώ από το 2006 έχει αρχίσει να «δουλεύει» το σχέδιο αξιοποίησης στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου