Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Χιλιανός Μάης...

Μέρες Μάη του '68 ζει η Χιλή, καθώς οι διαδηλώσεις των φοιτητών με αίτημα την δωρεάν παιδεία γίνονται όλο και πιο μαζικές, ενώ τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στα μεταλλεία χαλκού έχουν προαναγγείλει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σπουδαστές.
Περισσότεροι από 100.000 νέοι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Σαντιάγο διεκδικώντας δωρεάν εκπαίδευση ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Κονσεπσιόν και το Κοπιάπο. Στη χιλιανή πρωτεύουσα η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος λίγο πριν αυτό πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο. Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη συνέχεια.
Η καμπάνια των φοιτητών για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει διαμορφωθεί στη Χιλή μετά τη μεταπολίτευση του 1990. Το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί ανοιχτή πρόσβαση στην παιδεία υποστηρίζοντας ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα εξασφαλίζοντας σπουδές υψηλού επιπέδου στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και στέλνοντας τους φτωχότερους σε σχολεία και πανεπιστήμια χωρίς πόρους και διδακτικό προσωπικό.
Ο χιλιανός Τύπος χαρακτηρίζει τις χθεσινές κινητοποιήσεις ως τις μεγαλύτερες της φετινής χρονιάς και από τις μαζικότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η καμπάνια των φοιτητών διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχει ενταθεί και κερδίσει σε μαζικότητα μετά την εκλογή του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα το 2009. Τον επόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές και η δημοτικότητα του Χιλιανού προέδρου βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εν μέρει και εξαιτίας των χειρισμών του στο ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Χινσπέτερ καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της χθεσινής πορείας στο Σαντιάγκο, τα οποία προσπάθησε να εμφανίσει ως ενδημικό φαινόμενο των φοιτητικών κινητοποιήσεων. "Δεν έχουν μόνο οι φοιτητές δικαιώματα. Και όλοι οι υπόλοιποι Χιλιανοί έχουν. Έχει έρθει η ώρα για τους φοιτητές να το ξανασκεφτούν. Καλούν σε διαδηλώσεις που είναι πέρα από τον έλεγχό τους" δήλωσε.
 beta.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου