Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η Β.Κορέα και η γάτα του Σρέντινγκερ

ΗΠΑ και Β.Κορέα επαναλαμβάνουν εδώ και δεκαετίες ένα παιχνίδι με όφελος και για τις δυο πλευρές
Σε μια παραλλαγή από το περίφημο παράδοξο με την γάτα του Σρέντινγκερ εξελίσσεται η αντιπαράθεση της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το θεωρητικό πείραμα του Σρέντινγκερ μια γάτα βρίσκεται κλεισμένη σε ένα κουτί όπου υπάρχει μια αδρανής πηγή ραδιενέργειας και ένα δηλητήριο. Αν υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας ένας μηχανισμός αναλαμβάνει να απελευθερώσει το δηλητήριο το οποίο θα σκοτώσει τη γάτα.
Ένα από τα διδάγματα του πειράματος είναι ότι ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να γνωρίζει αν η γάτα είναι ζωντανή η νεκρή εάν δεν ανοίξει το κουτί – γεγονός όμως που ενδέχεται να ενεργοποιήσει το μηχανισμό που θα σκοτώσει τη γάτα.
Η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί ένα παρεμφερές πείραμα με την Πιονγκ Γιανγκ κάθε πέντε με δέκα χρόνια προσπαθώντας να διαπιστώσει εάν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι αρραγές ή εάν υπάρχουν εσωτερικές αντιπαλότητες τις οποίες θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για να το ανατρέψει. Το πρόβλημα είναι ότι αν τολμήσει να ανοίξει το «κουτί» για να δει τι συμβαίνει στο εσωτερικό, το καθεστώς συσπειρώνεται και οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης πεθαίνει αυτομάτως – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γάτα του Σρέντινγκερ.
Παραδόξως το συγκεκριμένο πείραμα – παιχνίδι φαίνεται πως ικανοποιεί και τις δυο πλευρές σε βαθμό που θέλουν να το επαναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι κωμικοτραγικές εικόνες των βορειοκορεατών στρατηγών που κάθονται μπροστά σε υπολογιστές της δεκαετίας του ’80, προσποιούμενοι ότι προετοιμάζουν τον επόμενο θερμοπυρηνικό πόλεμο, θα έπρεπε να προκαλούν γέλια σε όλη την ανθρωπότητα. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης όμως προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και εβδομάδες ότι αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η νέα ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν συμπεριφέρεται σαν ένα ποντίκι που βρυχάται, διαφημίζοντας τα πυρηνικά της όπλα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτει πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς με τους οποίους θα μπορούσε να πλήξει περιοχές της Νότιας Κορέας αλλά ακόμη και το Τόκιο.
Η Πιονγκ Γιανγκ γνωρίζει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή της οι ΗΠΑ είναι σε θέση να εξαφανίσουν κυριολεκτικά τη χώρα από το χάρτη. Με την κλιμακούμενη ένταση όμως ο νέος ηγέτης δημιουργεί και στο εσωτερικό της χώρας σχέσεις εξάρτησης και υποταγής που θα στεριώσουν περαιτέρω την εξουσία του.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν χάνει τίποτα να δοκιμάσει τη συνοχή του καθεστώτος ενώ παράλληλα παρουσιάζεται στις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ως ο μοναδικός στρατιωτικός σύμμαχος που μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της Βόρειας Κορέας. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την ανάγκη της Ουάσινγκτον να επιβεβαιώσει την παρουσία της στην ανατολική Ασία.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ γίνονται με φόντο την διαρκώς κλιμακούμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση με το Πεκίνο, το οποίο απειλεί άμεσα την οικονομική κυριαρχία της Ουάσινγκτον σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ παράλληλα διεκδικεί ενεργειακές πηγές στην Αφρική και την Κεντρική Ασία που μέχρι πρότινος ανήκαν στην αποκλειστική σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η εγκατάσταση πυραύλων στο αμερικανικό νησί Γκουάμ του ειρηνικού και η σταδιακή μετακίνηση ναυτικών δυνάμεων από τον Ατλαντικό στον ειρηνικό έχει ως σαφές στόχο την περικύκλωση της Κίνας. Και σε αυτή την προσπάθεια η Βόρεια Κορέα παίζει, ακόμη και χωρίς να το επιδιώκει, έναν πολύτιμο ρόλο για τον αμερικανικό σχεδιασμό.
Άρης Χατζηστεφάνου
ΠΡΙΝ 14/4/2013
via  http://info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου