Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Πρωθυπουργός - επιχειρηματίας

Ουσιαστικά έχει λήξει η "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, η οποία έχει συντάξει την έκθεσή της και ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ την άλλη εβδομάδα. Η τρικομματική κυβέρνηση τελικώς συμφώνησε με την τρόικα. Άλλωστε είχε αναλάβει σχετική μνημονιακή δέσμευση από το φθινόπωρο.
Τι νόημα έχει, λοιπόν, η επανάληψη των λεονταρισμών και του σίριαλ της "διαπραγμάτευσης"; Εφόσον η κυβέρνηση τελικώς "τιμά" την υπογραφή της, οι τζιριτζάντζουλες μοιάζουν με επικοινωνιακά κόλπα προκειμένου να παραπλανηθεί η ελληνική κοινή γνώμη. Θα είχε νόημα η κυβέρνηση να συζητεί, αν έθετε θέμα, έστω σημειακών, τροποποιήσεων του Μνημονίου. Αυτές τις μέρες διαπιστώθηκε το αντίθετο. Η τρόικα αρπάζει και τις τράπεζες!

Στην κοινή γνώμη η "διαπραγμάτευση" των ημερών εστιάστηκε σε τρία θέματα: το χαράτσι, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το χαράτσι μετονομάστηκε σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και εξαγγέλθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, δηλαδή η αύξηση του φόρου, που θα γίνει με υπουργική απόφαση και με παράκαμψη της Βουλής. Οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μοιράστηκαν στη μέση. Και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διχάζουν τους πολίτες, επιβάλλονται με την αλλαγή των πειθαρχικών διατάξεων. Χρειάστηκε όμως και η "γνωμοδότηση" του πρωθυπουργού, ο οποίος, σε αντίθεση με παλαιότερη γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Μανιτάκη, αποφαίνεται πως "το Σύνταγμα δεν προστατεύει τη μονιμότητα, όταν καταργούνται οργανικές θέσεις".
Είναι προφανές ότι το θέμα των απολύσεων έχει περιορισμένο πραγματικό - δημοσιονομικό αντίκρισμα. Τίθεται με ιδεολογικούς όρους από την τρόικα προκειμένου να σπάσει το "ταμπού της μονιμότητας", όπως έχουν διακηρύξει παλαιοί και νυν υπουργοί.
Ο πρωθυπουργός... συνταγματολογεί και καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα της μονιμότητας με τεχνάσματα. Έρχεται δεύτερος, μετά τον Πάγκαλο (Απρίλιος 2010). Συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας, ο οποίος απολύει, για να θυμηθούμε την εύστοχη παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Αντ. Μανιτάκη προ εβδομάδος στη Βουλή.
Η κοινωνία ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν εξισορροπούν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πρόκειται για μέτρο δικαιοσύνης. Ούτε πρόκειται να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση, όταν πολλά τμήματά της, ιδιαιτέρως αυτά που αφορούν το κοινωνικό κράτος, θα μοιάζουν με βομβαρδισμένα. Κανείς άνεργος του ιδιωτικού τομέα δεν θα βρει εργασία, επειδή θα απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσα δικαιώματα χάνονται στο Δημόσιο, εξοντώνονται στον ιδιωτικό τομέα.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου