Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σημαντικό προβάδισμα (2,5%) του ΣΥΡΙΖΑ, σε κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης

Διακριτό προβάδισμα 2,5 μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εταιρεία VPRC, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Στο Κόκκινο" (αναλυτικά τα στοιχεία παρουσιάζονται από το πρωί στις εκπομπές του σταθμού). Διάχυτη είναι, από την άλλη, η απογοήτευση των πολιτών, απόρροια των κυβερνητικών μέτρων.
Στο ερώτημα, ειδικότερα, για την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 29,5%, με τη Ν.Δ. να είναι στο 27%. Από εκεί και πέρα, ανησυχία προκαλεί το ποσοστό 13% της Χρυσής Αυγής, ενώ στην τέταρτη θέση ισοδυναμούν ΠΑΣΟΚ αλλά και ΚΚΕ (στο 7%). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μια μονάδα πίσω και τελευταίο κόμμα, εντός Κοινοβουλίου, η ΔΗΜ.ΑΡ., στο 4,5%. Το "άλλο κόμμα" είναι στο 6%.
Οι πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό 76%, και ακόμη περισσότεροι (90%) αισθάνονται ανασφαλείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο ποσοστό περίπου (86%), καταγράφεται πεποίθηση επιδείνωσης της ατομικής οικονομικής κατάστασης, και μάλιστα τους τελευταίους 12 μήνες.

"Ναι" από τη μεγάλη πλειοψηφία στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλές από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζουν έδαφος στην κοινωνία: 86% είναι υπέρ της επανόδου του κατώτατου μισθού στην προ Μνημονίων εποχή και άλλοι τόσοι αξιώνουν φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Το ίδιο υψηλά ποσοστά υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου χρέους, επίσης το 78% ζητάει συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ενώ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των Μνημονίων και αντικατάστασή τους από σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας υιοθετούν άλλοι τόσοι. Να μην περάσει ο δημόσιος πλούτος στα χέρια των ιδιωτών διεκδικεί το 70%, όταν 51% θέλει τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο.

Στο 37% αποχή - άκυρο - λευκό

Ενδείξεις της διάχυτης κρίσης είναι ότι το 36,9% επιλέγει αποχή/λευκό/ άκυρο, σε αντιδιαστολή με το 47,3%, που δηλώνει εκλογική προτίμηση (άλλο 9,4% είναι αναποφάσιστο και άλλο 6,4% στο "δεν ξέρω / δεν απαντώ"). Επιπροσθέτως, θριαμβεύει ο "κανένας" ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (60%), ενώ κέρδη καταγράφει η Χρυσή Αυγή - δύο μονάδες πάνω σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, ένα μήνα πριν (για λογαριασμό, τότε, της εφημερίδας "Η Ελλάδα Αύριο").
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ποσοστά πάνω από τα ποσοστά που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές, εν αντιθέσει προς τη Ν.Δ. Πάντως, απώλειες καταγράφουν και οι δύο βασικοί κομματικοί πόλοι -σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της VPRC-, με τη διαφορά όμως να παραμένει ίδια, αφού ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. χάνουν από μιάμιση μονάδα. Στους κερδισμένους, πέραν της Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (κατά μία μονάδα) και Ανεξάρτητοι Έλληνες (μισή μονάδα πάνω). Στους χαμένους, η ΔΗΜ.ΑΡ. (τα ποσοστά της έχουν υποχωρήσει κατά μία μονάδα), όπως και το "άλλο κόμμα", κατά 0,5%.
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου