Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Τεχνητό το κλίμα αισιοδοξίας

Επίθεση κατά της κυβέρνησης επειδή «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού» εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού ότι «το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει».
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η οικονομία δεν πάει καλά και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. «Φοβούμαι λοιπόν ότι η χώρα βρίσκεται για πρώτη φορά, μετά το 1974 βρίσκεται μπροστά σε δραματικές δυσκολίες και αδιέξοδα και βρίσκεται και τόσο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, περιλαμβάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με έξι βασικούς άξονες:
Δημοσιονομική σταθεροποίηση με ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
Η καταπολέμηση της ανεργίας.
Η αποκατάσταση θεσμών κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα η προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως το ανθρώπινο δυναμικό της. Παράλληλα πρότεινε να εκμεταλλευτούμε το κλίμα της χώρας, να δούμε πώς θα ανασυγκροτήσουμε τη γεωργία με ποιοτικά προϊόντα, τα οποία να είναι ανταγωνιστικά, πώς θα αξιοποιήσουμε τον τουρισμό, πώς θα αξιοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη ναυτιλία.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αρνητικός απέναντι σε κάθε επένδυση, εξηγώντας πως αυτό είναι λάθος. «Εκεί που είμαστε αρνητικοί, εκεί που έχουμε αντίθεση, είναι όταν έχουμε επενδύσεις που δεν σέβονται τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς νόμους», συμπλήρωσε.
Όπως υπογράμμισε, η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι συγκυριακή αλλά ιστορικής σημασίας, δομική για την Ευρώπη, καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς παίρνει ίσως διαστάσεις εθνικής τραγωδίας.
Aυτό, συνέχισε, δεν οφείλεται μόνο στο λάθος των πολλαπλασιαστών, δηλαδή στον κακό υπολογισμό της ύφεσης, αλλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ίδια τη φιλοσοφία του προγράμματος που επιλέχθηκε για την Ελλάδα, στο πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης.
Τέλος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι διακατέχεται από έναν ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό και θέλει να επικρατήσει στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή σφαίρα με οικονομικά μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου