Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Telegraph: «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας»

Από παρθένες παραλίες μέχρι ανάκτορα, νησιά και την πρεσβεία της στο Λονδίνο, μία χώρα σε κρίση πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία αναφέρει άρθρο της βρετανικής Telegraph για την Ελλάδα.
Με τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας» το άρθρο τηςΧάριετ Αλεξάντερ κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει δημόσια περιουσία, αναζητώντας επενδυτές.
Η συντάκτρια του άρθρου περιγράφει την παραλία της Αφάντου στη Ρόδο, λίγα μίλια μακριά από το γήπεδο του γκολφ που είναι προς πώληση. Μαζί της βρίσκεται ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος δηλώνει ότι «είμαστε σαν χρεοκοπημένη νοικοκυρά που αναγκάζεται να πουλήσει τα ασημικά για να σώσει την οικογένεια. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή».
Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη πώληση του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση, στο Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως δώρο για την 24χρονη κόρη του Εκατερίνα, καθώς και στην αγορά έξι νησιών έναντι 7 εκατ. λιρών από τον Εμίρη του Κατάρ.
Παράλληλα, η Αλεξάντερ γράφει ότι «διατίθεται προς πώληση το ανάκτορο της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος και για το οποίο η κυβέρνηση υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ότι είναι δίπλα στην έκταση που ανήκει στη δυναστεία Ρόθτσιλντ».
«Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις τιμές, ισχυριζόμενοι ότι εξαρτάται από τις προσφορές, αλλά η ακτή της Αφάντου αναζητά μία επένδυση της τάξης των 150-250 εκατ. ευρώ» προσθέτει το δημοσίευμα.
Ακόμη, σημειώνει ότι το λιμάνι του Πόρου βρίσκεται επίσης στη διάθεση της κυβέρνησης προς εκμετάλλευση, καθώς επίσης και το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Holland Park του Λονδίνου, προς 22 εκατομμύρια λίρες.
Η συντάκτρια παραθέτει στο άρθρο της δηλώσεις του υπευθύνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να παραμείνει ως έχει χωρίς να πωληθεί.
Άλλοι ωστόσο -επισημαίνει η Αλεξάντερ- θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, δεδομένου ότι τα δύο πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί από τους πιστωτές της χώρας έχουν αποτύχει να ανακάμψουν την οικονομία της, που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου