Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μίνι-μνημόνιο το δώρο της κυβέρνησης για το Πάσχα

Με νομοσχέδιο σκούπα το οποίο διαφημίζεται ως ευκαιρία για χιλιάδες πολίτες για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει ταυτόχρονα το χαράτσι, τις απολύσεις στο Δημόσιο, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Βήμα, χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της επόμενης δόσης και ο κ. Στουρνάρας φέρεται να θέλει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή,που κλείνει για το Πάσχα, εν όψει του Eurogroup στις 15 Μαΐου. Την Τρίτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.Σαχινίδη και Χατζησωκράτη
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την απόλυση 1800 δημ υπαλλήλων και την πρόσληψη άλλων τόσων το Μάιο, την παράταση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ ως την έναρξη του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014, τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και επεκτάσεις στην απελευθέρωση επαγγελμάτων. Στα πλαίσια του τελευταίου η κυβέρνηση σκοπεύει να απελευθερώσει το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, παρότι δεν φαίνεται να έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα, ενώ συναντά την ισχυρή αντίσταση των εμποροϋπαλλήλων. Εντωμεταξύ ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να επανεξετασθεί το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε και κατά τηνεπικαιροποίηση του μνημονίου τον Ιούνιο.
"Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τεχνητή εικόνα αισιοδοξίας, η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα δεν κρύβονται" σημειώνει σε σχόλιο του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. "Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει ότι οποιοδήποτε βήμα εξόδου από την κρίση, περνά μέσα από την ακύρωση του μνημονίου. Η δυσαρμονία λαϊκής θέλησης και κυβερνητικής πολιτικής αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και αποδιοργανώνει την προπαγανδιστική εκστρατεία του μνημονιακού μπλοκ, ότι δήθεν η χώρα βλέπει φως στο τούνελ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει οτι οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αποστερούν το δημόσιο από ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία ενώ λειτουργούν μόνον προς όφελος των υποψήφιων αγοραστών. "Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης έχουν αφεθεί στη τύχη τους, ενώ η ανεργία ανατροφοδοτείται από τις απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Καθώς η αυτόματη ενεργοποίηση των ρητρών για νέα μέτρα θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη μέσα στους επόμενους μήνες και οι αντοχές του λαού μας έχουν εξαντληθεί, η δημοκρατική ανατροπή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης είναι μονόδρομος για την σωτηρία του τόπου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου