Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

Απόσπασμα ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Ψυχιατρικό Νοσοκοκομείο Αθηνών
«Τον προηγούμενο Γενάρη, όταν εμείς πήγαμε και συναντηθήκαμε με τον κ. Σόιμπλε, του έθεσα ευθέως το θέμα αυτό. Κάποιοι «κουτσαβάκηδες» στη βουλή μας κουνούσαν το δάκτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που ευθέως θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο. Και ευθέως διατυπώσαμε την εκτίμηση  ότι δεν μπορεί να ζητάτε  μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις. Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί. Βεβαίως, τότε, οι απαντήσεις των σχολίων της κυβέρνησης ήταν ρηχές. Σήμερα, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων και κάτω από την λαϊκή κατακραυγή να ψελλίσουν ότι υπάρχει το θέμα των αποζημιώσεων.
Ο Μανώλης Γλέζος και η Εθνική Επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έκαναν έναν αγώνα, και όλα αυτά τα χρόνια ήταν απελπιστικά  μόνοι. Έστω και τώρα, όμως, θεωρούμε ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Όχι ο συμψηφισμός χρεών, αλλά η διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε. Δεν μπορεί αυτή η χώρα και αυτός ο λαός να έχει υποφέρει τόσο και η διαρκώς επαναλαμβανόμενη επωδός από την πλευρά των κυβερνώντων είναι ότι οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ας εκπληρώσουν, λοιπόν, τις υποχρεώσεις τους και αυτοί που μας χρωστάνε.
Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να φέρει άμεσα το θέμα στη βουλή, όπως έχουμε ζητήσει με επιστολή υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον υπογράφοντα Μανώλη Γλέζο, να συσταθεί επιτροπή κοινοβουλευτική. Είναι ένα εθνικό θέμα και οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το μέγα εθνικό θέμα».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου