Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Ανάρτηση σχετικά με την επίσκεψη της, στην Μανωλάδα.

Greece: Despair pervades camps after 33 migrant workers shot in Manolada
Ελλάδα: Απόγνωση στους καταυλισμούς αφότου πυροβολήθηκαν 33 μετανάστες εργαζόμενοι στην Μανωλάδα
«Μας χτυπούσαν και μας έλεγαν, «Θα σας σκοτώσουμε». Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι άλλοι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πάνω από 20 λεπτά»
Τα θύματα των πρόσφατων πυροβολισμών σε ένα αγρόκτημα με φράουλες στην νότια Ελλάδα εξακολουθούν να φοβούνται για την επιβίωσή και την ασφάλειά τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από μια επίσκεψη στο αγρόκτημα.
Μια ομάδα 33 Μπαγκλαντεσιανών εργαζομένων στο αγρόκτημα στην Μανωλάδα, πυροβολήθηκαν στις 17 Απριλίου από τους υπέυθυνους της φάρμας, όταν προσχώρησαν με άλλους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία, επειδή δεν είχαν πληρωθεί για επτά μήνες. Οκτώ από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.
«Μας χτυπούσαν και μας έλεγαν, «Θα σας σκοτώσουμε». Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι άλλοι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πάνω από 20 λεπτά», είπε ένας από τους εργάτες στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε τον καταυλισμό κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Ενώ ήταν εκεί, η οργάνωση παρατήρησε τις φρικτές συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι – κάποιοι στην αρχή της εφηβείας τους – ζουν συνωστισμένοι σε υπόστεγα, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής.
«Οι συνθήκες διαβίωσης που έχουμε δει στην Μανωλάδα είναι μια συγκλονιστική φευγαλέα ματιά, σε ένα τρομακτικό υπόκοσμο που βιώνουν οι χιλιάδες των μεταναστών εργαζομένων σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
“Ενώ η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς είναι αξιέπαινη, χρειάζεται να γίνουν πολλά, για να αντιμετωπιστούν οι άθλιες συνθήκες και η εκμετάλλευση της εργασίας που οδήγησε τους Μπαγκλαντεσιανούς μετανάστες εργαζόμενους, να διαμαρτυρηθούν εξ αρχής. Τέτοιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι απαράδεκτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ».
Εργασιακή εκμετάλλευση
Οι Ελληνικές αρχές καταδίκασαν αμέσως το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ξεκόινησε όταν περίπου 200 εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την μη πληρωμή τους επι επτά μήνες και διενεργούνται έρευνες για ποινικές ευθύνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις ύποπτοι να συλληφθούν – ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος και τρείς υπεύθυνοι.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου θέματος της εκμετάλλευσης εργασίας όπως απεικονίζεται από το συμβάν “.
Οι πυροβολισμοί της περασμένης εβδομάδας ήταν το αποκορύφωμα των μηνών εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης, των χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή γύρω από την Μανωλάδα.
Σύμφωνα με μάρτυρες που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 2.000 Μπαγκλαντεσιανοί που εργάζονται στην περιοχή, με επιπλέον 3.000 ή περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων Βούλγαρων και Αλβανών. Μερικοί έχουν άδειες διαμονής ή αιτήσεις ασύλου, αλλά άλλοι είναι παράνομοι μετανάστες χωρίς ασφάλιση ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Η οργάνωση επισκέφθηκε μερικά από τα υπόστεγα, όπου ζουν οι εργάτες φράουλας, κοντά στο αγρόκτημα όπου συνέβη το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας. Περισσότερα από 20 άνθρωποι ζουν σε κάθε μία από αυτές τις κατασκευές, φτιαγμένες από πλαστικά καλύμματα. Στερούνται υγιεινής και ένα λάστιχο είναι η μόνο τους πρόσβασή σε τρεχούμενο νερό.
Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων – ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα 15 χρόνια – είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν υποσχεθεί στους Μπαγκλαντεσιανούς, ένα πενιχρό ποσό των € 3,15 την ώρα για επτά ώρες εργάσιμης ημέρας. Δεν είχαν πληρωθεί επι επτά μήνες, πριν από την διαμαρτυρία της περασμένης εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης ότι ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν € 20 τον μήνα – σχεδόν ένα ολόκληρο ημερομίσθιο – για να μένουν στα υπόστεγα του αγροκτήματος.
Επτά από τα Μπαγκλαντεσιανούς που τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς την περασμένη εβδομάδα, είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων που παραμένουν στο αγρόκτημα.
«Η επίσκεψή μας στην Μανωλάδα επιβεβαίωσε την πολύ πραγματική έννοια του φόβου και τον διαρκή κίνδυνο για τους εργάτες φράουλας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αναστατωμένοι από την βίαιη επίθεση της περασμένης εβδομάδας και την απελπισία τους που δεν έχουν πληρωθεί και την αδυναμία τους να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από αυτούς αισθάνονται παγιδευμένοι και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί », είπε η Γώγου.

Μια παλιά ιστορία
Από το 2008, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν καλύψει τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την κακομεταχείριση των εργατών φράουλας στην Μανωλάδα.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την ιστορία δέχθηκαν απειλές. Υπεύθυνοι φάρμας είχαν χτυπήσει και απειλήσει έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, τον Απρίλιο του 2011.
Οι δημοσιογράφοι Μάκης Νοδάρος και Ντίνα Δασκαλοπούλου δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν απειληθεί μετά την κάλυψη του θέματος για το τράφικινγκ και την εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή από το 2008 και μια γυναίκα δημοσιογράφος της τηλεόρασης δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία πώς, επίσης, την εκφόβιζαν ενώ καλύπτε ιστορίες από φάρμες.
«Οι επιθέσεις και απειλές εναντίον δημοσιογράφων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Οι Ελληνικές αρχές πρέπει να εργαστούν για να αλλάξει η κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων, την οποία οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν », δήλωσε ο Γώγου.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι στην Μανωλάδα έχουν δικαίωμα σε πλήρης επανορθώσεις για την εκμετάλλευση εργασίας που υπέστησαν – συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομικούς και λοιπούς μηχανισμούς και ανάλογα με την περίπτωση, να αποζημιωθούν.

Μετάφραση : LEFTeria-news

http://www.amnesty.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου